Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad väntar regeringen på?

En anständig a-kassa, höjt underhållsstöd och glasögonbidrag till barn. Mer pengar till äldreomsorgen och stupstocken i sjukförsäkringen tas bort vid nyår. Ökade resurser och långsiktig finansiering till kvinnojourerna. Nästa år blir medicinen gratis till alla barn och redan i år tillkommer 6 500 nya utbildningsplatser.

Med ovanstående som stöd blir det tydligt att det verkligen spelar roll vilken regering vi har. För första gången på många år får Sverige en budget som riktar sig till vanligt folk, där det inte bara är de med de allra största inkomsterna som blir de stora vinnarna.

Det är lätt att instämma med de som kallar budgeten för en vänsterbudget. Men, allt är inte perfekt och det finns mycket mer som behöver göras. Regeringens ekonomiska politik är inte tillräcklig för att trycka tillbaka arbetslösheten rejält, återupprätta välfärden eller radikalt minska den skenande ojämlikheten. Även om regeringen meddelar att man vill ersätta överskottsmålet, fortsätter den ekonomiska politiken att begränsas av ideologiska föreställningar från det sena 1900-talets marknadsliberalism.

Förutsättningarna för en offensiv ekonomisk politik är ganska goda. Idag är det historiskt billigt för staten att låna pengar. Den möjligheten borde användas till att genomföra de stora investeringar som behövs för att kunna pressa tillbaka arbetslösheten. Decemberöverenskommelsen ökar regeringens möjlighet att göra just detta. Frågan är - vad väntar regering på?

Ung Vänster Sandviken;

Andreas Broström

Ayysha Badra

Johan Ek

Karin Svingen

Alexander Lemoine

David Israelsson

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel