Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vill ni som röstade på SD?

Hur kom det sig att 800 000 svenskar röstade på Sverigedemokraterna?

Det vore av stort värde framåt om vi kan diskutera den frågan med respekt och lyhördhet, utifrån fakta och med fokus på vilka åtgärder som behövs för att utveckla Sverige.

Det finns en vanlig modell som beskriver ett konstruktivt sätt att åstadkomma förändring. Den handlar om hur vi förhåller oss till och bemöter varandra. Modellen är en trappa med sex steg: längst ner förlöjliga, därefter förneka, försvara, förklara, förstå, förändra. Ju högre upp i trappan vi väljer att befinna oss, desto större är förutsättningarna att förändra något.

Min erfarenhet i livet är att den här trappan ofta fungerar över förväntan. Om jag anstränger mig att lyssna och förstå hur den andra parten tänker, så blir det lättare att nå en förändring.

Nu är det många som fördömer Sverigedemokraternas företrädare och väljare. Begripligt, men jag tror inte att det kommer att utveckla vårt samhälle. Om vi provar att kliva upp några trappsteg, så kan det gå bättre.

Hur resonerade de som röstade på Sverigedemokraterna och vad vill de?

Lyhördhet ger större förutsättningar att föra konstruktiva samtal. För att kunna föra sådana samtal behöver de som röstat på Sverigedemokraterna också kunna berätta det. Att bli påhoppad kommer inte att underlätta för någon att delta i en konstruktiv diskussion.

Vi behöver vara sakliga och utgå från fakta. Hur ser kostnaderna för invandring ut jämfört med andra kostnader i den svenska ekonomin? Hur ser nyttorna ut? I kronor, i medmänsklighet, i minskat lidande, i mångfald, i kreativitet, i entreprenörskap, i kultur? Fakta finns till exempel på regeringens hemsida under rubriken ”Vanliga påståenden om invandring”.

Hur ser problemen ut och hur ska vi åtgärda dem? Långa asylprocesser, svenskundervisning, segregation, passivisering, att vi inte tar tillvara den kompetens som finns hos invandrare med mera. Vi behöver också åtgärda de brister som finns i vår välfärd idag.

Vi behöver mötas och lära känna varandra. I våra skolor, på våra arbetsplatser och i andra sammanhang.

Trots våra yttre olikheter så är de flesta av oss, både infödda och invandrare, ansvarsfulla människor som vill bidra i det svenska samhället. Om vi arbetar aktivt med att hitta möjligheterna så kommer vi att utveckla vårt land. Invandrare har genom historien alltid bidragit till utvecklingen av Sverige.

Jag hör till dem som vill att Sverige ska ha ett humanitärt förhållningssätt och ta emot människor som flyr undan lidande och förtryck. Jag ser med oro på att ett parti vars ledande företrädare har sina rötter i rasismen och vit-maktrörelsen kan vara på väg att bli en maktfaktor i Sverige.

Det här är komplexa frågor. Jag förstår att lyhördhet och fakta inte löser allt, men det kan bidra.

Vi kan komma tillrätta med de svårigheter som finns och förbättra vårt samhälle. Med all den klokhet, kompetens, empati och värme som finns i Sverige så kan vi fixa det.

Om vi lyssnar och bemöter varandra med respekt, i den demokrati och det fina land vi har förmånen att leva i.

Om vi diskuterar öppet och sakligt utifrån fakta.

Om vi samarbetar och åtgärdar det som behöver förbättras.

 

AnnaCarin Söderhielm

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel