Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vadå next-gen?

Det florerar i stort sett i varenda pressrelease från spelbolagen.
Och jag missbrukar själv uttrycket alldeles för ofta.

Annons

Jag pratar om "next-gen" ett uttryck vars bäst före-datum passerade för några år sedan.

Inför lanseringen av den nuvarande konsolgenerationen snackades det ideligen om "next gen"-spel och konsoler. Man syftade naturligtvis på det engelska uttrycket för nästa generations spel och konsoler next generation.

Förkortningen blev en standardfras i rubriker, ingresser, promomaterial och pressmeddelanden även bland oss svenska speljournalister, som svalde den engelska benämningen på morgondagens spel med hull och hår.

Men nu, några år in i den här konsolgenerationens levnadstid, så känns det som om uttryckets bäst före-datum har passerats med en sisådär två år. Det smakar sur mjölk i munnen varje gång jag läser det (jo, även i mina egna texter). "Killzone 2" är banne mig inte ett next gen-spel, för i så fall borde det släppas till Playstation 4, eller vad Sonys nästa konsol nu kommer att heta.

Wii, Playstation 3 och Xbox 360 har alla några år på nacken nu. Vi är mitt uppe i de nuvarande konsolernas livscykel. Då tycker jag att vi en gång för alla kan ta och skrota uttrycket, det har nämligen spelat ut sin roll, oavsett vilka tekniska framsteg som väntar runt hörnet.

Jag tänkte skriva att vi är mitt i konsolgenerationens livscykel, men det är antagligen inte heller sant. Om det här hade varit den förra generationens spelmaskiner så hade det redan börjat snackas om uppföljare, men så verkar inte vara fallet. Att Playstation 2 fortfarande säljer bra och lever i allra högsta grad har säkert sjunkit in hos konsoltillverkarna. Därför lär de suga på karamellen lite extra den här gången.

Det verkar ju också som att man har en bra bit kvar till taket är nått vad gäller grafik och prestanda. De "nya" konsolernas möjligheter att uppdatera mjukvaran ger helt nya möjligheter att optimera systemens operativsystem så speltillverkarna har garanterat många ess kvar i rockärmen.

Därför lär det dröja ett bra tag innan vi journalister, pr-människor och spelutvecklare har har någon egentlig nytta av uttrycket "next gen" igen.

Annons