Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga prova hojen tjejer!

Annons

Hur många tjejer är det som kör motocross?
Nej, jag vet att vi inte är allt för många som utövar sporten i Sverige. Dock är det allt fler tjejer som vågar prova på att köra motocross. Vilket är jätteroligt!
Oftast fattar man intresse för sporten genom att till exempel en förälder, vän eller liknande utövar sporten och att man på så vis får chansen att prova på. Det är trots allt en ganska dyr sport vi håller på med, vilket betyder att de flesta inte köper en egen crosscykel utan att veta om de kommer att fortsätta med sporten eller inte.

Mitt intresse har växt fram inom mig genom att min pappa kört motocross ända sedan han var i tonåren. Tack vare att jag var med ute i garaget, på crossbanan och vistades bland motorer väldigt ofta har det nästan alltid varit en självklarhet för mig att motorsporten är mitt största intresse. Även fast jag under mitt liv inte har satsat fullt ut, utan bara kört för att ha roligt och inte känna någon press skulle jag aldrig kunna tänka mig att bryta upp helt med sporten.

Det finns speciellt en fördom bland personer som aldrig har provat att köra motocross. De påstår att det bara är att sätta sig på hojen och gasa, inget mer. Det är nog den fördom som stör mig mest. Det tänder till i huvudet på mig när jag hör människor som antar att det är som att sväva på rosa moln när man är ute på banan och kör. Att vissa tror att de vet, fast de inte ens suttit på en motocrosscykel och kört ett varv på en skrynklig, spårig och smetig crossbana.
Motocrossen är en av världens mest fysiskt krävande sporter. Det är ren fakta att en tjej inte kan bygga upp samma fysik och muskelmassa som en kille. Men vad gör det när det finns allt fler separata heat för tjejer i tävlingarna runt om i landet. Då har alla tjejer samma förutsättningar när det gäller fysiken. Självklart finns det tjejer som har mer tid än andra att lägga på träningen och på så vis är bättre tränade. Men det gäller även att prioritera det man tycker är viktigast och vad man vill satsa på.

Motocrossen är helt klart en mansdominerad sport. Att det blivit på det viset finns det nog ingen riktigt bra förklaring till. Men jag kan tänka mig att det förmodligen började med att det var killarna som fick upp ögonen för motorsporten och började utöva den. De tunga motorcyklarna och den mycket fysiskt krävande styrkan gjorde nog så att det från början blev klassat som en manssport.

Jag vill att folk ska få upp ögonen för tjejcrossen och på så vis kanske även kunna påverka kontrasterna mellan killar och tjejer, till fördel för tjejerna. Ni tjejer, flickor, kvinnor och damer som sitter där hemma och läser detta. Ta kontakt med en motocrossklubb i närheten. Det finns helt säkert någon i klubben som är villig att låta dig prova att köra deras hoj!

Mer läsning

Annons