Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vågar Sandviken göra om Sandbacka?

Vågar Sandvikens kommun bygga nya lokaler för företag och ta risken att återigen hamna i en seg domstolsprocess?

– Jag ska prata med oppositionsråden och höra hur de ser på situationen, sa kommunalrådet Peter Kärnström (S) när han på fredagen träffade länets riksdagsledamöter på Sandbacka Park.

Syftet med mötet var att riksdagsledamöterna från de olika partierna skulle få veta mer om utvecklingen i företagsparken.

I dag finns 43 företag med sammanlagt cirka 850 medarbetare och dessutom ett 60-tal studenter i lokalerna. Cirka 300 nya jobb har skapats sedan starten för drygt tio år sedan, berättade Ulrika Nordström Malmkvist, utvecklingsansvarig.

Vill inte bygga i kommunal regi

Ett mål är att få in ytterligare cirka 70 medarbetare i år – i eller i anslutning till Sandbacka Park där i dag 96 procent är uthyrt.

– Begränsningen är lokalytorna. Vi jobbar med smårum och småytor, sa Ulrika Nordström Malmkvist.

Inriktningen är att hitta sätt för företagen att bygga egna hus. Några företag har aviserat att de kan tänka sig att bygga i närheten men hittills har ingen kommit till skott.

Kommunledningen vill inte gärna bygga i kommunal regi efter domen som ogiltigförklarade beslutet om den senaste byggetappen i Sandbacka Park.

Miljonförlust

– Lagstiftningen har ändrats. Men om vi beslutar att bygga och någon överklagar för att pröva den kommunala kompetensen så kan det dröja tre–fyra år innan det avgörs. Det är inte till nytta för företagen, sa Peter Kärnström.

Samtidigt, konstaterade han, vill företag som bygger ha snabb avkastning på investeringarna.

– Om de ska finansiera sina egna fastigheter har de inte råd att finansiera sin produktutveckling, resonerade Kärnström.

Riksdagsledamöterna lyssnade och undrade hur det kommer sig att Sandbacka Park går med miljonförlust trots att så mycket är uthyrt.

– Kommuner ska inte driva förlustverksamheter, tyckte Lars Beckman (M).