Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägen i Åmot – inget fall för JO

Justitieombudsmannen avvisar Åmotsbornas anmälan mot Trafikverket. Myndighetens kovändning då väg 546, som skulle asfalteras, i stället revs upp och grusades är inte ett fall för JO.

Annons

I somras anmälde bybor från Åmot Trafikverket till Justitieombudsmannen (JO) för att man i stället för att asfaltera väg 546 mellan Åmot och Alfta grusbelade den. Byborna ansåg att myndigheten frångick den arbetsplan man tidigare beslutat i samråd med bybor och kommuner.

Nu har JO avvisat ärendet.

– Vi är fyra Justitieombudsmän som ska handlägga 7 000 ärenden per år, därför kan vi bara ta upp en del av de ärenden som anmäls till oss, tyvärr, meddelar JO Lars Lindström.

Någon motivering till avvisandet får byborna inte och att överklaga går inte, men det betyder inte att myndigheten skött ärendet helt korrekt.

– Det finns väldigt många fel som begås av det allmänna som inte tas upp av JO, på grund av tidsbrist helt enkelt, säger Lars Lindström.

Kurt Jernberg, en av byborna bakom anmälan, är besviken över JO:s avslag.

– Vi blev väldigt ledsna. Det känns avstötande att vi inte ens fick en förklaring, säger han och fortsätter,

– Vi ger inte upp, vi ska gå vidare. Vi har skrivit till Riksdagens trafikutskott och kräver fortsatta diskussioner med Trafikverket.