Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägrar att utreda föroreningar

Länsstyrelsen har konstaterat att områdena kring Österbyverkens industriområde är så förorenade att det kan finnas risk för att människors hälsa och miljö skadas. Men Erasteel Kloster AB vägrar att undersöka saken.

Länsstyrelsen har i ett antal undersökningar kommit fram till att området kring Österbyverkens industriområde är mycket förorenat. Alla företag som har och har haft verksamhet i området ställde frivilligt upp på att vidareutreda föroreningarna. Alla utom Erasteel.

Eftersom Erasteel inte ville delta i utredningarna har Länsstyrelsen ålagt dem att specialutreda Filmsjön och Sundbroån som misstänks innehålla höga halter av krom. Kromet är förmodligen en biprodukt av avfall från det snabbstålverk som Erasteel var den senaste ägaren till.

Syftet var att lägga ner

Erasteel anser dock att de inte är rätt företag att utreda saken, eftersom de bara ägde snabbstålverket i knappt ett år innan det lades ner 1983.

De ser i stället att de förra ägarna Fagersta AB (som senare bytte namn till Kinnevik) har ansvaret för eventuell miljöåverkan på området. Detta eftersom Erasteel övertog snabbstålverket med syftet att lägga ner det.

Länsstyrelsen menar dock att Erasteel borde ha utrett eventuell miljöpåverkan när snabbstålverket lades ner. Eftersom bolaget inte gjorde det har föroreningarna kunnat fortsätta tills idag.

När Erasteel överklagade Länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen gav de Länsstyrelsen rätt.

Erasteel har nu överklagat beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.