Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägreklam gör bilresan farligare

De senaste åren har allt fler olagliga vägskyltar dykt upp längs vägarna i Gävleborg, något som klassas som en trafikfara av Vägverket.
Axmarbrygga sökte tillstånd om en skylt och fick nej från Vägverket, för att överleva tog man saken i egna händer och satte upp en egen skylt.

Annons

Loppis fyra km, blomstermarknad, sommarcafé – det är vad som fångar bilförarens intressen i stället för hastighetsbegränsningar eller varningsskyltar. En ökning av olagliga reklamskyltar och banderoller har skett de senaste åren, och sommaren är den mest intensiva perioden.

Stjäl uppmärksamheten

Vägverket varnar nu för att skyltarna är en trafikfara eftersom de stjäl uppmärksamhet från föraren, om de sitter så att de skymmer eller om de sitter så långt från vägen att föraren distraheras.

– Det som ska sitta uppe vid vägen ska vara trafikinformation för trafikanten, allt annat stör. I vissa orter ser det väldigt skräpigt ut längs vägarna, det är inte bra, säger Irene Lodell, trafikingenjör på Vägverket Gävleborg.

Olaglig reklamskyltning

I Gävleområdet är det E 4 som är värst utsatt för olaglig reklamskyltning, något som Vägverket jobbar på att motverka.

– Våra driftentreprenörer åker runt i regionen och kollar vägar, lagar belysning och tar ned skyltar. E 4 kollas extra ofta men vi hinner inte med, tar vi ned en skylt kommer den upp igen några dagar efter.

Olycksdrabbad väg

Irene Lodell varnar särskilt för E 4 som genom åren varit en mycket olycksdrabbad väg.

– Det är höga hastigheter och det finns så mycket annat som distraherar också, varma bilar och mobiltelefoner. Trafikanten ska inte behöva ha fler moment att tänka på. En annan sida av problemet är att de som stannar och sätter upp dessa skyltar hela tiden utsätter sig själva för livsfara när de utför detta.

En fråga om överlevnad

I Axmar har situationen ställts på sin spets. Restaurangen Axmarbrygga har försökt få ett tillstånd för en skylt på E 4 i tio år men inte lyckats.

Nu har de valt att tillverka och sätta upp en egen skylt.

– Detta är en fråga om överlevnad för oss, vi kan inte bara sitta och titta på när alla andra gör reklam för sig, vi måste också fajtas, säger Yngve Persson, en av ägarna till Axmarbrygga.

Han hoppas att skylten får sitta kvar men menar att om den skulle tas ned har de i alla fall lyckats skapa en diskussion om problemet.

– Det hela handlar ju om infrastrukturella förutsättningar för turismen. Ska vi satsa på turism eller inte i Gävleborgs län? Vi ger inte upp, vi söker nya sätt hela tiden. Man måste dra saker till sin spets när det inte är rimligt, vi kan inte bara lägga oss ned och dö, säger Yngve Persson.