Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Val av socialdemokratisk partiledare men också ekonomisk talesman

Annons

När Mona Sahlin presenterade sin tilltänkta regering ansåg jag att endast
tre av dessa höll måttet. De tre var: Leif Padgrotsky, Ylva Johansson och Carl
Bennet. Detta anser jag fortfarande.

Av en tillfällighet slog jag på TV:n häromdagen och kom in på Kunskapskanalen där Padgrotsky höll en föreläsning om ekonomi med bl a inslag av den ekonomiska krisen, där han också gick in på hur bl a Kina, Indien, Brasilien, USA och EU hade klarat denna. Det var en förödande kritik mot framförallt EU.

EU ligger i den absoluta botten när det gäller återhämtning efter krisen. Men han visade också på att Sverige inte klarat krisen så väl som alliansen påstår. Framförallt menade han att satsningen för att de breda lagren skulle öka sin konsumtion var helt otillräcklig. Man hade gynnat ett fåtal och av detta följde ingen ökad konsumtion.

Hans framförande var lysande. Det låg på en hög intellektuell och saklig nivå. Men i högsta grad pedagogiskt och förståeligt för vem som helst. Man kunde inte undgå att se kontrasten till gnällspiken Östros som alldrig kan föra en sakdebatt.

Som jag kan se det finns det ingen i den nuvarande toppen som kan mäta sig med Padgrotsky i vad gäller intellektuell analys, kunskap, pedagogisk förmåga att kunna framföra detta för många svårförståeliga ämne, men också att kunna matcha såväl Reinfelt som Borg på ett mästerligt och övertygande sätt.Så vänta inte längre. Lys ut en extra kongress och låt medlemmarna få välja ersättare för såväl Mona Sahlin som Östros. Men även merparten av den övriga toppen bör lämna båten liksom den tillsatta krisgruppen.

Låt sedan Padgrotsky forma gruppen omkring sig. Han stöder sin kompetens på tydlig förankring i arbetarrörelsens ideér.

Olle Ljungbeck
Gävle

Mer läsning

Annons