Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt guidad tur i och runt "Bomhusbornas stolthet" – den 112 år gamla kyrkan

Ett 90-tal personer samlades vid Bomhus kyrkogård, en vacker och välskött 112-åring, för en stadsvandring, 8 september.

Annons

Kyrkvärden i Bomhus Hembygdsförening, Stig Thuresson, och kyrkogårdschefen Roger Bergel, introducerade av församlingsherden Helena Akne, ledde den intresserade skaran både inne i Bomhus kyrka och runt den terrasserade kyrkogården.

Under den guidade turen berättades bland annat att innan industrialismens tidevarv hade välbeställda Gävlebor sina stadsvretar och Valbobor sina fiskebodar och fiskelägen i Bomhusområdet.

På 1890-talet köpte Korsnäs AB mark på Bomhusudden och senare även Holmsund. Och i slutet av 1890-talet påbörjades flyttningen av sågverket från Korsnäs i Dalarna till Kastet i Gästrikland, vilket har spelat en betydande roll för samhället Bomhus.

Då måste det ju också byggas affärer, skolor och en kyrka. Bomhus kapell invigdes 1907. Den mytomspunne och elegante kyrkoherden Per Bolinder kallade kapellet för ”Det brinnande hjärtats kyrka.” Detta hjärta pryder predikstolen.

1910 togs frågan om en egen kyrkogård i Bomhus upp på en kyrkostämma. Den 2 november 1919 invigdes kyrkogården i Bomhus av prosten Bohlin från Hille. Kyrkoträdgårdsmästaren Fritz Persson ritade kyrkogården och planteringarna, stenpartier anlades och tallarna skulle vara kvar. 1955 skrev Gävletidningarna, att ”Gävles vackraste kyrkogård är Bomhusbornas stolthet".

Guiderna berättade även om kända och okända personer på kyrkogården, bland annat om prästen Sigfrid Johansson som var drivande i att Bomhus fick en egen kyrkogård. Den första som gravsattes i Bomhus var Maria Löfstrand, död 23 oktober 1919. En minnessten, intill grinden åt väster, har satts upp för henne.

Uppe på gravkullen åt öster vilar den kände silversmeden, glaskonstnären och industridesignern Gunnar Cyrén, död 2013. Den från film och teater välkände skådespelaren Stig Grybe, aktiv 1947–2015, vilar sedan 2017 på södra sidan av kyrkan.

Efter den mycket intressanta rundvandringen intogs kaffe och tårta inne i kyrkan, samt berättades om interiören och ”det brinnande hjärtat”.

Läsartext: Lars Gustafson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel