Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborg – den svartaste helgen för tonårstjejer

Ziita Eriksson (M) varnar för att Valborg är en högtid då många unga flickor kommer i kontakt med alkohol för första gången och en del råkar riktigt illa ut.

Annons

Inför våren med värme och långa ljusa nätter och stundande högtider som Valborg, ökar drickandet radikalt bland ungdomar. Vi nås av oroväckande rapporter om smuggelspriten som flödar in över Sveriges gränser och om hur lätt det är för ungdomar att få tag i alkohol.

En undersökning visar att hälften av ungdomarna i huvudstaden som dricker alkohol dricker utländsk alkohol som de på olika vägar har kommit över. Enligt rapporten dricker flickor en aning mindre än pojkar. Tendensen är densamma ute i landet.

Men trots att flickor dricker mindre än pojkar dricker de mer sprit än någonsin tidigare. Och den är både illegal och billig vilket gör den lättillgänglig. I dag är den typiska gästen på Beroendecentrum Maria Ungdom i Stockholms läns landsting en flicka som antingen är medvetslös eller har nära dit.

Tidigare blev hon full på ett sexpack folköl och några starkcider. I dag har hon druckit en halvflaska sprit och blåser 1,7 till 2,0 promille. Så mycket har alkoholvanorna förändrats.

Det är illavarslande att konsumtionen av alkohol har ökat men också att den tränger sig allt längre ner i åldrarna.

Valborg och första maj är den svartaste helgen för tonårstjejer och unga kvinnor. Då inträffar runt 60 procent av de registrerade fallen av alkoholförgiftning.

Valborg är också en högtid då många unga flickor kommer i kontakt med alkohol för första gången och en del råkar riktigt illa ut. Unga människor är särskilt utsatta för påverkan av alkohol eftersom kroppen inte är färdigutvecklad.

Alkoholkonsumtionen gör att unga flickors utsatthet ökar. Det medför många negativa bieffekter som ökade sjukvårdskostnader för samhället samt den följd av våld och kriminalitet som ofta hänger samman med alkohol- konsumtion. Men framför allt medför det ofta stora personliga tragedier med våldtäkter och misshandel som trista kvitton.

I tidningen ser vi en notis, men i verkligheten handlar det om någons dotter, pojkvän eller kompis. Vi har alla ett ansvar att visa att vi tar avstånd från våld. Så här kan du hjälpa till:

Köp inte ut alkohol till minderåriga, föregå med gott exempel, nattvandra på stan, engagera dig i en föräldraförening eller någon annan frivillig- organisation, och diskutera våldet med barn och ungdomar i din närhet. Det är så man visar att man bryr sig.

Moderatkvinnorna anser att det måste bli svårare för unga män och kvinnor att få tag på illegal och billig sprit. I varje kommun finns det ett antal platser där smuggelsprit kan köpas av i princip ”vem som helst”. På många ställen kan man också ringa ett mobilnummer och få ”hemleverans” av varorna. Så ser verklighetens Sverige ut i dag.

Polisen har ett stort ansvar att bekämpa detta. Men det har också kommunernas socialtjänst och inte minst ungdomarnas föräldrar. Det finns för övrigt få saker som inskränker människors frihet lika mycket som följderna av våld och kriminalitet.


ordförande Moderatkvinnorna i Gävleborgs län

Mer läsning

Annons