Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valbotjej stor i USA

Viktorias midsommarfirande med familjen i Sverige fick en plötslig vändning. Hennes manager ringde henne på en knastrande linje från USA med det oväntade beskedet.

– Hon bara skrek "Oh my god!", "Oh my god!", berättar Viktoria om samtalet.

Det visade sig nämligen att hennes nya singel "We're Still Young" placerade sig som åttonde mest populära låt, på Billboard-listan. Det vill säga den åttonde mest populära låten bland 300 miljoner amerikaner.

– Man blev helt paff, det hade jag aldrig trott. Jag satt i mina mjukisbyxor med tofsar i håret. Barnen lekte och vi var mitt uppe i midsommarfirandet, säger hon.

Det har lett till att både amerikanska TV-kanaler och tidningar visat intresse för hennes musik, och att hon nu har råd att ha PR-agenter och en manager som hjälper till att marknadsföra henne.

För att både hon och familjen ska få tid att smälta framgångarna, tog de en snabbsemester till Spanien. Nu är planen är att släppa en ny singel i september och i bästa fall ett helt nytt album i november. Det skulle i så fall bli hennes tredje album, men det första för den amerikanska publiken.

– Det är tveksamt om jag hinner färdigt faktiskt. Det är viktigt att låta ett album ta den tid det tar, säger hon.

För ett otränat öra låter Viktorias musik som country, men hon själv menar att det snarare rör sig om genren "Adult Contemporary". Hon nämner LeAnn Rimes, Celine Dion, och Taylor Swift som liknande artister och inspirationskällor.

Familjen växte upp i Valbo, på Dunderbovägen. Men flyttade till Stockholm när hon blev äldre. Även om hon bor i Sverige igen, tillbringar hon nästan halva året i USA. Främst New York och Los Angeles där hennes musik blivit mest framgångsrik.

– Jag känner mig väldigt hemma i USA, det är kanske därför amerikanerna gillar min musik. Jag är inte en turist längre, även om musikbranschen ser mig som svensk och exotisk, säger hon.

Genombrottet i USA har gått fort. Det började med att hon 2011 vann priset för "Best Classical" på Hollywood Music in Media Awards i Los Angeles för låten Dark Waltz.

Och i april 2012 tog Viktoria Tocca storslam på galan Indie Music Channel Awards i Hollywood, då hon vann nio priser, bland annat Artist of the Year.

I maj blev hon tillfrågad av Duke Ellington's barnbarn, Mercedes Ellington, att sjunga på minnesdagen av Duke Ellingtons födelsedag. (Han skulle ha fyllt 115 år).

– Det var stort, verkligen hedrande, säger hon.

Viktoria är glad över genombrottet i USA och vad det kan leda till. Nu hoppas hon på en liknande effekt hemma i Sverige.

– Det är klart, någonstans vill man få ett godkännande från Sverige också, säger hon och skrattar.