Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våld och hot på Nynäs montessoriskola

Dagliga inslag av bråk och konflikter mellan elever. Våld, hot och kränkningar mot personalen.

Nynäs montessoriskola har haft ett stort tryck på sig under hösten. Efter Nya Nynässkolans nedläggning har skolan fått en stor ökning av antalet elever och nya lärare.

Personalen har författat tillbudsrapporter och gjort anmälan till polis och socialtjänsten.

Även elevernas föräldrarna har reagerat.

Yvonne Sundgren konstaterar att personalen upplever en stor arbetsbelastning. Hon varnar också för att otryggheten kan leda till att föräldrar byter skola för barnen.

Rektorn Tomas Ekman hyser ändå tillförsikt. Enligt honom är det en av eleverna som står för merparten av tillbuden. Eleven har nu fått plats på resursskola.

En undervisningsgrupp har också bildats för en handfull barn i behov av extra stöd.

Tomas Ekman tror att förändringarna vid höstterminsstarten har orsakat oroligheterna.

– Det kom flera elever som inte har gått montessoriskola tidigare. Pedagogiken innehåller en hel del regler som eleverna inte var vana vid, säger han.

Efter uppsägningar bland lärarna i kommunen följde personalomflyttningar, och enligt Tomas Ekman var en stor del av de nya lärarna som då kom inte utbildade i pedagogiken.

En psykolog har dessutom intervjuat personalen, något som bland annat resulterat i en plan på regelbundna utvärderingar. Ett trygghetsteam ska också köra igång.