Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våld ur barnens perspektiv

Att bevittna våld i hemmet är ett trauma som påverkar barnet livet ut. Och de flesta av barnen har svårt att hantera sina starka och motstridiga känslor kring det.

– Det är ofta väldigt tufft att lyssna på barnens berättelser, säger Marjaana Daniels, medförfattare till boken "Känslorna finns kvar".

I den alldeles nya bilderboken "Känslorna finns kvar" får vi läsa om tre barn: Nina, Elin och Josef. Alla tre är helt vanliga barn, men alla tre bär på samma hemlighet. Däremot hanterar de hemligheten helt olika. Josef håller sig hemifrån så mycket som det bara går, medan Elin skyndar sig hem direkt efter skolan. Nina drömmer sig helst bort och låtsas att hon är någon annanstans, där hennes mammas pojkvän inte slår hennes mamma.

– Alla barn är individer och reagerar helt olika. Men alla tar skada av det. De känner sig övergivna och förlorar sin trygghet, berättar Marjaana Danjels som arbetar på Sandvikens Familjecenter.

Hon och kollegan Ingrid Nääs har tillsammans med illustratörerna Li Österberg och Patrik Rochling arbetat fram boken "Känslorna finns kvar", där vi får följa de tre barnen. Tanken är att boken ska bli ett verktyg för att hjälpa andra drabbade barn.

– Om man tittar på bilder kommer man längre utanför sig själv och det kan göra det lättare att prata om något. Då kan den egna berättelsen komma mer naturligt, utan att det känns hotfullt för barnen.

Li Österberg och Patrik Rochling har ägnat mycket tid åt research för att berättelsen och bilderna ska bli så bra som möjligt. Och det är svårt att illustrera något som är obehagligt – utan att det blir för obehagligt, konstaterar Patrik Rochling, som också ansträngt sig för att komma så nära barnets värld som möjligt i bilderna:

– Jag har ett ganska lågt perspektiv i vanliga fall. Nu har jag sänkt det ännu ett snäpp för att få det helt på barnets nivå.

Boken har tryckts upp i 1 400 exemplar och intresset har varit stort redan i förväg, berättar Marjaana Danjels.

– Vi hade tänkt en mindre upplaga. Men den har fått sådan respons!

200 ex har redan skickats till ett regeringsstyrt utbildningsprojekt om kvinnofrid i Göteborg, varifrån de sedan kommer att spridas i landet. Resten av böckerna är tänkta att hamna hos brottsofferjourer, socialsekreterare, kuratorer och andra som möter barn som bevittnat våld i nära relationer.