Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärd istället för vinst

Annons

Debatten om vinster i välfärden har förts länge och intensivt. Känslorna har svallat och gör så fortfarande. Nu finns ett färdigt förslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som visar hur medborgarna i framtiden ska kunna välja mellan olika leverantörer av välfärdstjänster, utan att alltför mycket av skattepengarna försvinner ner i privata fickor. Ett visst, rimligt rörelseresultat ska tillåtas, men inte mer. Huvudprincipen är lika enkel som självklar: skattepengar ska gå till välfärd, inte till vinst.

 

Det här är ett förslag som stämmer bra med åsikterna hos folk i allmänhet. Undersökning efter undersökning visar att motståndet mot vinstjakten i välfärdssektorn är mycket utbrett. Även sympatisörer till borgerliga partier gör i stor utsträckning gemensam sak med väljare på vänsterkanten. Hela 73 procent av väljarkåren vill begränsa vinstuttaget ur välfärden (Inizio, 2017)

LÄS OCKSÅ: Nu levererar vi det vi lovade: Vinstbegränsning i välfärden

Men alla är inte nöjda. Borgerliga politiker och lobbyister klagar högljutt och tar i så att de nästan spricker. På Svenskt Näringslivs hemsida torg förs åsikter som att de politiker som vill begränsa vinsterna och istället låta skattepengarna göra nytta för medborgarna är “naiva, okunniga och ideologiskt förblindade”. Det är anklagelser som likt en bumerang slår tillbaka mot vinstjaktens försvarare, för något mer ideologiskt förblindat än denna högerns klagokör är nog svårt att hitta.

Det enda som hotas är strömmen av skattepengar som idag rasslar iväg till privata fickor och skatteparadis. Med socialdemokraternas och vänsterns förslag går pengarna istället till det de är avsedda för: vård, skola och omsorg.

Särskilt tydligt är detta när det gäller vinstdrivna skolor. Sedan Chile för något år sedan avskaffade sitt under diktatorn Pinochet införda system, är nu Sverige ensamt i världen med att tillåta vinstdrivande aktiebolag i grund- och gymnasieskola. Trots att hela världen i övrigt klarar sig utmärkt utan vinstjakt i skolan, skriker den svenska högerlobbyn som om vi stod vid avgrundens rand. Högern påstår att valfriheten är hotad, men det är den inte alls. Tala om ideologisk förblindning!

 

Nej, låt oss sortera bort de osakliga påståendena ur välfärdsdebatten, de som hörs när vinstintresset desperat talar i egen sak. Vi kan istället nyktert konstatera att vinstbegränsning inte är något hot mot valfriheten. Det enda som hotas är strömmen av skattepengar som idag rasslar iväg till privata fickor och skatteparadis. Med socialdemokraternas och vänsterns förslag går pengarna istället till det de är avsedda för: vård, skola och omsorg. Det är just så det ska vara.

 

Mikael Ybert

ordförande Pappers avd 2

Kjell Olsson

ordförande Pappers avd 3

LÄS fler debattartiklar här:

I vår avgörs om välfärden ska vara till för dig eller riskkapitalbolagen

M tar ansvar även för halkbekämpning och snöröjning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel