Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden kräver valfrihet

Annons

I Juni skall Lagen Om Valfrihetssystem behandlas i fullmäktige. Lagen gör det möjligt för privata företag att utföra tjänster inom bl.a. vård, omsorg och service som kommunen tidigare utfört i egen regi. Grundtanken med lagen är att öka valfriheten för kommunens äldre samt ge fler vårdgivare möjligheten att etablera sig på marknaden.

För oss, Moderater, står människan - individen, alltid i centrum. Rätten att få välja handlar i grund och botten om rätten till sitt eget liv, rätten att få välja sin egen väg. Varför skall den rätten tas ifrån Dig bara för att du når en viss ålder eller för att vissa oförutsedda behov dyker upp?


Vi lever i en värld av allt större mångfald och individualism och det blir allt svårare för stat och kommun att planera på ett sådant sätt som tillfredsställer allas preferenser och behov. För att inte tala om en växande population med annan etnisk bakgrund. Hur skall vi veta exakt hur många vi bör anställa för att bäst tillgodose nutida och framtida behov gällande språk, kultur och annat?

Vi måste ta hjälp av marknadens förmåga att effektivt mäta efterfrågan och anpassa utbudet därefter. Du som brukare ska ha rätt att få välja den utförare som du själv känner förtroende för, den du själv litar på. Valfrihetssystemet bygger på att det är den enskilde brukaren som bestämmer och om man inte är nöjd över den vård som ges byter man helt enkelt leverantör av tjänsten.


För inte så länge sedan var det mycket tal om olaglig fastbindning på flera kommunala
demensboenden, det var nog många som då kände ett minskat förtroende för kommunen. Kan vi verkligen ha våra anhöriga på ett sådant boende? I allt detta prat om val är det dock lätt att glömma de som inte vill eller kan välja, därför vill vi även förtydliga det faktum att lagen kräver ett ickevalsalternativ.


Välfärden kräver valfrihet! Lagen om valfrihet innebär ökad mångfald, ökad valfrihet, ökad
specialisering och ökad välfärd.


Alexander Jonsson (M)

Mer läsning

Annons