Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välfärden ska inte vara privat kassako

Annons

Vänsterpartiet har en vision om världens bästa välfärd – utan privata vinster. Vård, skola och omsorg ska bedrivas som gemensam verksamhet, under demokratiskt inflytande. De ska styras utifrån behov och skattepengarna ska gå till förskolebarn, elever, personer med funktionsnedsättning, sjuka och äldre, inte till aktieägare! Det är absurt att en allt större del av våra skattepengar hamnar i de stora vårdbolagens fickor. Vi har för lite resurser till välfärden, inte för mycket. Det är behoven som ska styra och inte vilken vinst ett vårdbolag vill göra.
I dag kan en vårdcentral öppna var den vill och garanteras finansiering via skattemedel. Det har den borgerliga regeringen sett till. Vårdcentralen får betalt per läkarbesök vilket leder till allt fler besök av relativt friska patienter eftersom dessa lönar sig medan mer behövande patienter med komplicerade behov kommer i kläm. En konsekvens av lagstiftningen är att välmående stadsdelar, där ohälsan inte är något större problem får allt fler privata vårdcentraler medan stadsdelar där ohälsotalen är höga kan stå helt utan. Landstingen får allt svårare att finansiera sin egen verksamhet när de tvingas betala de privata vårdcentralernas verksamhet.
Vården attraherar vårdbolagen, framförallt riskkapitalbolag som söker säker, snabb och hög avkastning på kort tid. Financial Times konstaterar att ”vården är en attraktiv sektor för riskkapital, då den förväntas vara relativt immun mot konjunkturnedgångar”. Med andra ord: även när det är kris blir folk sjuka och behöver vård. Därför är välfärden ett bra investeringsobjekt för riskkapitalbolagen. Skattepengarna kommer alltid att fortsätta rulla in.
En rapport från SCB visar att vinsterna i näringslivet sjönk med över 13 % under finanskrisen. Nedgången drabbade dock inte de privata företagen i välfärdssektorn. Där ökade istället vinsterna med 5 %. Genom privatiseringen av den gemensamma välfärden har alltså välfärdskapitalisterna skaffat sig en pålitlig kassako. Vinsterna ökade trots finanskrisen! Vinster som i stor utsträckning förs utomlands till skatteparadis. De lever på skattepengar men vägrar själv att betala skatt.
Vinsterna i de privata företagen inom sjukvården i Gävleborg kommer efter att Bollnäs sjukhus förs över i privat regi troligtvis uppgå till drygt 60 miljoner kronor. Dessa skattemedel hade, istället för att som nu bli vinster i privata fickor, räckt till ca 150 heltidstjänster för sjuksköterskor och undersköterskor inom sjukvården. Välfärden behöver fler anställda, inte färre!
Idag bedrivs en tredjedel av primärvården i Gävleborgs län av privata vinstintressen och ett helt sjukhus är på väg att privatiseras. Den skattefinansierade privata verksamheten inom vård, skola omsorg har blivit riskkapitalisternas paradis; hög avkastning till låg risk. Den utvecklingen måste brytas!
Vänsterpartiet säger nej till privatisering av sjukvården. Vårdens pengar ska gå till de sjuka och inte till rika och friska investerarna.

Ulla Andersson, riksdagsledamot (V) Gävle
Jacob Johnson, riksdagsledamot (V) Uppsala
Alf Norberg, oppositionsråd (V) Hudiksvall
Lasse Langeborg, gruppledare landstingsfullmäktige (V) Gävle

Mer läsning

Annons