Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet för de äldre – inte för bolag eller kommuner

Annons

Vi blir alla lika upprörda när äldre far illa. För ett år sedan gällde det demensvården i Piteå. De gamla irrade runt i blöjor korridorerna. I våras läste vi om en 98-årig dam i Malmö som haft 65 olika vårdare i hemtjänsten på tre månader. I somras var det ett äldreboende i Norrköping där äldre fick spyor nedtryckta i halsen. Nu är det Carema som inte lever upp till kraven.

De här exemplen visar med plågsam tydlighet att äldreomsorgen inte håller den höga kvalitet vi alla vill, vare sig i privata eller kommunala verksamheter. Det finns samtidigt ingen anledning att svartmåla. Vården fungerar ofta bra, tack vare starka insatser från hängivna medarbetare. Men inte alltid och det är just det som är problemet. Alla ska känna sig trygga i att äldreomsorgen fungerar. Alltid. Överallt.

Många äldre befinner sig i en mycket utsatt situation och är i det närmaste totalt utelämnade till sin omgivning. Detta ställer mycket höga krav på medarbetarna inom äldreomsorgen, men även på deras chefer och oss politiker.

Kvalitetsbristerna beror på olika saker. Det kan vara ägare som kortsiktigt skapar höga vinster och flyttar pengarna till skatteparadis. Det kan också vara hårda kommunala besparingar, inkompetent ledning eller dålig organisation. Oavsett orsak, så är bristerna oförsvarliga.

Exemplen illustrerar hur ojämlika maktförhållandena är i äldreomsorgen. Medborgarna förväntas vara tacksamma över vad som erbjuds, utan rätt att ställa krav. Vi vill i stället se de äldre och deras anhöriga som kapabla människor med förmåga att fatta kloka beslut.

2009 införde Alliansen LOV, lagen om valfrihet, som ger kommunerna rätt att skapa valfrihet för sina invånare. Det är beklagligt att endast var tredje kommun gjort det när det gäller hemtjänsten och bara en handfull när det gäller äldreboendena.
Valfrihet innebär att makt över de äldres vardag flyttas bort från kommuner, politiker och bolagsdirektörer till den enskilde. Valfrihet och eget inflytande innebär att verksamheterna blir till för människorna, inte tvärtom.

Det finns en oerhörd kraft i att ge människor mer makt över sina egna liv. Vem skulle vilja ha sin mormor boende på ett boende där personalen flera gånger anmälts för missförhållanden? Vem skulle vilja bo där själv? Om det finns alternativ att välja mellan kan man också välja bort det man inte tycker fungerar. Det är de äldre som ska kunna välja, inte kommunerna.

Kvalitetsbristerna illustrerar också behovet av en vass tillsyn för att upptäcka och åtgärda missförhållanden. Tillsynen ska vara så omfattande att ingen ens ska komma på tanken att åsidosätta kvalitetskraven, oavsett om det görs för att maximera vinsten eller för att spara pengar till kommunen. Sanktionerna vid brister måste också vara sådana att det är dyrt att göra fel och de ska gälla lika för kommunala och privata verksamheter.

Det måste bli ett slut på skandalerna i äldreomsorgen nu. Vi moderater vill att Sverige ska bli ett ännu bättre land att bli gammal i och att alla ska känna trygghet.

Mats Gerdau
Jan R Andersson
Margareta B Kjellin
Isabella Jernbeck
Henrik Ripa
Metin Ataseven

Moderata riksdagsledamöter i Socialutskottet

Mer läsning

Annons