Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj svenskt för mjölkkornas skull

Annons

Under den kommande månaden släpps Sveriges cirka 350 000 mjölkkor ut på bete. Det så kallade betessläppet har bland allmänheten blivit omåttligt populärt och tusentals människor vallfärdar varje år till närmaste mjölkgård för att se kornas ystra språng i gröngräset.

Men vad säkert inte alla i den månghövdade publiken känner till är att de svenska mjölkkornas rätt till bete är unikt i världen. Endast i Sverige har korna enligt lag generell rätt att gå utomhus ett visst antal månader om året. I många andra länder är kor på bete så ovanligt att man med stor förtjänst kan sälja produkter som betesmjölk och betesfil.

Ett stort antal undersökningar visar att mjölkkor mår bättre och är friskare av att få gå ute på bete. Svenska mjölkkor är också bland de friskaste i världen. Betet för också med sig andra mervärden som att det håller det svenska landskapet öppet och upprätthåller den biologiska mångfalden.

Men den svenska mjölksektorn krymper i allt snabbare takt. Mjölkgårdar slår igen och antalet mjölkkor blir allt färre. Det paradoxala är att samtidigt ökar importen av mjölkprodukter. Till exempel importeras i dag 39 procent av all den hårdost som konsumeras i Sverige, vilket motsvarar den mängd mjölk 56 000 svenska mjölkkor producerar under ett år. Detta trots att den svenska konsumenten generellt i allt högre grad efterfrågar närproducerade livsmedel från friska och välskötta djur.

En svensk mjölkprodukt är en garanti för att mjölken kommer från en frisk ko som har fått gå på bete. Så nästa gång du handlar ur mejeridisken – välj svenskt.

Gunnar Pleijert
Mjölkbonde och ordförande Svensk Mjölk

Mer läsning

Annons