Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna klassröstar

På söndagen kom Demoskop i Expressen med en mätning av hur väljarna skulle rösta om det vore val. Enda statistiskt säkerställda ändringen var en minskning för Miljöpartiet senaste månaden, från 11,8 procent till 8,3.

Demoskop har frågat 1 252 personer. Det är mindre än i den partisympatiundersökning Statistiska centralbyrån, SCB, publicerade 4/12.

I den svarade cirka 5 300 personer.

SCB mätte även partiernas stöd i grupper som utbildningsnivå och yrke. Utifrån dem går det att se vilken klassmässig karaktär partierna har på väljarstödet.

Trenden vad gäller utbildningsnivå är att Sverigedemokraterna har främsta stödet bland de med låg utbildning, främst de med enbart grundskola. Socialdemokraterna och Centerpartiet har samma tendens. Särskilt bland män med låg utbildning är stödet för SD högt.

Folkpartiet och Miljöpartiet har starkt stöd bland de med hög utbildning, de med mer än tre år på universitet eller högskola. En sådan tendens finns också hos Moderaterna.

Vänsterpartiet är det parti som har mest jämnt stöd vad gäller utbildningsnivån.

Vidare kan man se på grupperna arbetare och högre tjänstemän. Bland arbetarna har S starkt stöd, en bit över 50 procent. Men även SD har ett starkt stöd, på cirka 10 procent.

Bara var sjätte arbetare stöder M, ett svagt resultat för ett parti som kallar sig nya arbetarpartiet. Vänsterpartiet, med 7 procent, är fjärde största partiet bland arbetare.

Bland högre tjänstemän, som innehåller ungefär samma personer som är medlemmar i Saco, är stödet för Folkpartiet högre än partiets rikssnitt. Stödet är på runt 10 procent, mot rikssnittets 5,4 i SCB för Jan Björklunds parti. Även M har högre stöd bland dessa personer än sitt rikssnitt i SCB på 25,5 procent.

MP har också högre stöd bland högre tjänstemän och Sacomedlemmar än sitt SCB-rikssnitt på 8,8 procent. I Sacogruppen är stödet för språkrörens parti 18 procent.

För S är det tvärt om. Stefan Löfvens parti har svagt stöd bland Sacomedlemmar och högre tjänstemän. I Sacogruppen är stödet 22 procent.

För SD är stödet lågt bland högre tjänstemän och Sacomedlemmar, runt två procent. Stödet för SD är uppenbarligen svagt i det som kallas övre medelklassen.

Vi kan också se på partiernas väljarstöd bland företagare. Fredrik Reinfeldts parti har högt stöd i gruppen, cirka 40 procent. Det är dock en statistiskt säkerställd minskning från nästan 50 procent för ett halvår sedan.

Väljarna där verkar ha gått till Åkessons parti. Stödet för SD har bland företagarna ökat statistiskt säkerställt, från cirka åtta procent till runt 12 procent.

Med 16 procent är S det näst största företagarpartiet. SD är trea. Fjärde största företagarparti är Annie Lööfs, med drygt 9 procent. Lantbrukarna räknas av SCB till företagarna.

SCB anger även hur stor andel i varje grupp som har partisympati. Den siffran kan likställas med trolig nivå på valdeltagandet. Högst nivå har de välutbildade, Sacomedlemmar och högre tjänstemän: cirka 90 procent.

Arbetare har lägre andel med partisympati: cirka 77 procent. Företagarna intar en mellanställning på cirka 82 procent.

En tendens till klassröstning finns tydligen, även om politiker sällan talar om klasser.