Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen till Mr Nimby

Är Lars Bohlund Gävles Mr Nimby? Mycket tyder på det. Han kanske inte skulle gilla benämningen, den används generellt i nedvärderande syfte. Men man får lov att ha respekt också, för åtminstone vissa nimbys och deras envishet.

Lars Bohlund är Gävlebon som begärt att Rådhuset ska byggnadsminnesförklaras och i mängder av debattartiklar det senaste året stridit för att Rådhuset ska få ett värdigt innehåll när det byggs om. Slippa bli köpgalleria och restaurang.

Och vad är nimby? Ett importerat skällsord för medborgare som regelmässigt motsätter sig planerade byggen – ”not in my backyard”. Griniga gamla gubbar – 55 plus, välutbildade och icke förändringsbenägna – som vet hur man författar en protestskrivelse och ett överklagande. Gärna behandlingshem för narkomaner – men inte i just vårt bostadsområde, ungefär.

Och det är ju en trist åsikt.

Men vad ska man säga när problemet med nimbys används som ursäkt för att köra över folk, urholka demokratin och gynna det privata näringslivet?

Signaler från både byggbolag och regering i dag, är att man för att slippa de besvärliga figurerna behöver slopa medborgarinflytande och ta bort möjligheterna att överklaga. ”Dagens system för dialog gynnar ofta högljudda särintressen”, påstås i en rapport 2013 från Studieförbundet Näringsliv & Samhälle, om nya regler för bostadsbyggande.

Saken togs häromdagen upp i en krönika i Svenska Dagbladet. Reportern Elisabet Andersson skriver om den lagändring som nu förebereds för att förenkla planprocesser, det sker under förevändning att få igång bostadsbyggandet.

Men risken är uppenbar, framgår det, för en återgång till stadsplanering i slutna rum.

Ingen debatt, inga bråkstakar, ingen Bohlund? Vill vi ha det så?

Rådhuset ligger hur som helst inte på hans bakgård. Det kan var och en förvissa sig om i dag 11 maj. Det är Södersöndag i Gamla Gefle och Rådhusdebattören Lars Bohlund tänker öppna dörren till sitt hem på Bergsgränd, för alla som vill diskutera och få information om planerna för Rådhuset – Gävles hetaste debattämne senaste året och ett ärende omgärdat av hemlighetsmakeri.

”Jag vill hålla liv i frågan. Jag ska sätta ut en skylt som det står ’Rådhus’ på. Alla är välkomna”.

”Vi gör vad vi kan för vi tycker vi har rätt”, säger han. Gävles Mr Nimby bär sitt namn med stolthet.