Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallöften

Annons

Nu är det mindre än två månader kvar till valet och de politiska partierna slipar argumenten och kommer med vallöften. Som väljare måste Du kritiskt granska vad partierna och dess företrädare säger.

Under minst tre valrörelser har Vänsterpartiet lovat att införa 30 timmars arbetsvecka med ”samma” lön. För detta löfte har jag vid flera tillfällen hört hur de fått applåder och hurrarop. Men vad är det de lovar? Att lova kortare arbetstid är inget konstigt. Vi har vid flera tidpunkter kortat arbetsveckan. Jag är i den åldern att jag både gått i skolan på lördagar och arbetat på lördagen. Men att få kortare arbetstid med samma lön låter lite lurt! Kanske är det bara ett sätt att uttrycka något annat?

Om vi nu skulle införa 30 timmars arbetsvecka så skulle det kunna gå till på följande vis:
År 1 minskas arbetstiden med en timme och den anställde får behålla sin lön fast arbetstiden är kortare. Den som fortsätter att jobba 40 timmar får naturligtvis mer betalt, säg tre procent. År 2 minskas arbetstiden till 38 timmar o s v och den anställde får hela tiden behålla sin lön och den som jobbar fortsatt 40 timmar får löneförhöjning.
Efet 10 år är 30 timmar infört som heltid. Och självklart får de som jobbar mer någon form av övertidsersättning. Men så uttrycker sig inte Vänsterpartiet. Listigt nog säger de ”vi vill införa 30 timmars arbetsvecka med samma lön” och de stackars väljarna är helt förda bakom ljuset.

Så egentligen kan den som vill redan idag börja jobba 30 timmar i veckan och många gör det. Många arbetsgivare vill gärna anställa med 30 timmars arbetsvecka men motarbetas av facket. Kommuner har t o m infört regler som förbjuder erbjudande om 30 timmars arbetsvecka. 40 timmars arbetsvecka är regel och ”deltid” kan erbjudas om det efterfrågas.

Så, vänsterpartister, försöker ni lura väljarna?

Björn Frankson (M)
kandiderar till kommunfullmäktige

Mer läsning

Annons