Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valresultatet är klart

/
  • Rick Falkvinge reagerar på Piratpartiets fina siffror i första prognosen under Piratpartiets valvaka på KTH i Stockholm på söndagen. Falkvinge är partiets förstanamn i valet till EU-parlamentet.

Jublet bröt ut hos Piratpartiet och Miljöpartiet när valresultaten strömmade in.
De två partierna ser ut att bli valets stora segrare.
Men även Sverigedemokraterna kan vara på väg in.

Annons

När cirka hälften av rösterna räknats hade Sverigedemokraterna 3,9 procent – på gränsen till att få ett mandat i EU-parlamentet.
Valdeltagandet ligger ett par procentenheter högre än 2004 och passerar 40 procent.
Piratpartiet seglar in. I ungdomsgruppen blev partiet enligt SVT:s vallokalundersökning största parti. Bland männen var det 12 procent som röstade på partiet, bland kvinnorna bara 4 procent.
– Det är gammelpolitikernas brist på förståelse för hur dagens ungdom tänker som lett till Piratpartiets framgång, kommenterade partiledaren Rick Falkvinge.
Miljöpartiet ser ut att mer än fördubblas jämfört med förra EU-valet och de båda språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand skrek högt ut sin glädje på valvakan.
– Vi har inte lockat till prosteströster utan vi har vunnit på egna meriter, sade Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.
För Moderaterna ser det ut att bli ett katastrofval. I opinionsmätningarna var partiet tidigt i valrörelsen uppe och nosade på 30 procent. Nu ser det ut som om partiet gör ett ännu sämre val än 2004. När hälften räknats låg det på 16,1 procent jämfört med förra valets 18,25.
Det går något bättre för det andra stora partiet. Socialdemokraterna ligger på 27,7, vilket dock är långt mindre än partiet får i riksdagsval.
– Det upplevs som ett val där man kan vara djärvare, där man testar nya partier och personer, anser toppkandidaten Marita Ulvskog (S).
Även Vänsterpartiet gör ett uselt val och tappar mer än hälften av sina väljare.
Förra valets stora segrare Junilistan ser ut att försvinna från parlamentet. Det tycks inte klara spärren på fyra procent.
Folkpartiet gör ett bra val. Marit Paulsen har visat sig ännu en gång fungera som ett pålitligt draglok för sitt parti och hon återvänder nu efter fem års bortavaro.
Centern gör ett i stort sett oförändrat val. Kristdemokraterna tappar cirka en procentenhet. Runt 60 procent har kryssat kandidater vilket innebär att flera kan ta sig förbi partiernas rangordning.

Mer läsning

Annons