Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligare med nätmobbning

/

Med åren har nätmobbning blivit allt vanligare och fler och fler blir utsatta. I dag har de flesta tillgång till internet på både, dator, telefon och surfplatta vilket har gjort det lättare att nå ut till olika sidor som man kan föra en kommunikation på, exempelvis är Facebook, MSN och Bild­dagboken.

Annons

Att sätta sig ner bakom en datorskärm och skicka iväg ett elakt meddelande till någon kan vara mycket lättare än att säga det direkt till den personen. Det är lätt att tro att det inte ger några konsekvenser att mobba någon på nätet och den som blir mobbad tror inte att det är någon idé att göra en anmälan. Men saken är den att nätmobbning också är på ”riktigt” även om det händer genom ett nätverk.

Det kan börja som ett rent skämt, men alla uppfattar ord och bilder på olika sätt. Alla är vi olika, och även fast det kan vara en av dina närstående vänner måste du alltid tänka efter vad du lägger ut på nätet.
Man ska inte göra någonting som man själv inte skulle vilja bli utsatt för. Nätmobbning förekommer i större utsträckning än vad de flesta kan tänka sig. I dagens läge har nästan varenda individ en smartphone som är uppkopplad på internet. Vilken sekund som helst kan någon utrycka sig disskriminerande mot en annan person eller sprida osanna rykten på något forum. Den utpekade personen kan då uppfatta det som en kränkning eller ett hot.
Du kan inte ens känna dig trygg när du är i hemmet, även där förekommer det hot i och med att du har datorer och telefoner nära till hands.

Unga personer har inte alls samma uppfattning kring vad internet kan leda till. Har man ett msn-konto eller en facebooksida kan i stort sett vad som helst hända.
Det kan börja med en vanlig konversation med någon som du inte har någon aning om vem det är, bara för att få uppmärksamhet. Det kan vara en rolig grej för stunden, men det kan leda till att den du skriver med absolut inte visat vem hon/han egentligen är utan personen har utgett sig för att vara någon annan. En ung individ vet inte i alla lägen vad den gör. Det kan hända nästan vad som helst. Nätet är större än vad man tror, och större kommer det att bli.

Om du blir mobbad på nätet ska du direkt ta kontakt med polisen. De kommer att ta fallet på allvar och göra en utredning om vad som skett. Tänk på att alltid spara allting som kan användas som bevis för att du har blivit utsatt för mobbning. Spara kommentarer, konversationer, bilder och printscreens.
Om du blir dömd för nätmobbning beror straffet till stor del på hur gammal du är. Är mobbaren är under 15 år leder en polisanmälan till att polisen tar kontakt med socialtjänsten som sedan utreder om mobbaren och dennes familj behöver hjälp. Polisen kan fortfarande utreda händelsen och sedan lämna vidare ärendet till socialtjänsten. Även om förövaren inte kan åtalas eller dömas kan personen bli skadeståndsskyldig för brottsliga handlingar.
Är mobbaren 15 år eller äldre, kan han eller hon straffas för ärekränkning eller förtal. Om brottet är tillräckligt grovt kan straffet bli böter eller fängelse upp till sex månader.

Du som blivit utsatt för mobbning och fortfarande mår väldigt dåligt över det kan du för att försökta ta dig ut ur det, prata med någon du känner dig trygg med och litar på. Om du inte kan vända dig till någon kompis eller familjemedlem så prata med till exempel en kurator på skolan eller på ungdomsmottagningen. Även BRIS och Rädda barnen kan hjälpa till.
Försök ta paus från datorn. Gör något annat. Pyssla med andra saker som du tycker om, till exempel ett fritidsintresse.

Föräldrar ska alltid låta barn och ungdomar ha sin egen inställning till livet och göra som de vill. Dock ska du som förälder bry dig om ditt barn och ha kontroll över honom/henne eftersom de inte är myndiga och kan bestämma över sig själv. Att ha kontroll är viktigt, men en förälder måste också ha god självkänsla för att klara av sitt barn.
Så till alla föräldrar där ute. Se till att ha koll på vad ditt barn gör, och tänk logiskt. Ditt barn vill testa på saker, och är du alldeles för hård kan det väcka en större lust att testa på nya saker. Vilket kan leda till att dystra saker händer på nätet.


Elin Hagelin
Linn Andersson
prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons