Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanligt i småkommuner

Mörkertalet vid narkotikabrott är stort i mindre kommuner eftersom polisen inte patrullerar där lika mycket.

– Vi kan inte vara överallt, säger Björn Gröndahl, polisens chef på drogenheten.

Drogrelaterade brott bland unga i små kommuner i Gästrikland har ökat lite de senaste åren. Men förekomsten av nätdroger som spice har ökat markant, berättar Björn Gröndahl.

– Det är lätt att få tag på och väldigt beroendeframkallande. Men ofta får beställaren inte samma sak som de köpt och det handlar om farliga kemikalier. Ingen vet riktigt hur det påverkar hjärnan på sikt, säger han.

Gävle ligger i topp vad det gäller drogrelaterade brott bland unga. Men det finns ett mörkertal i mindre kommuner eftersom polisen inte patrullerar och upptäcker narkotika i samma utsträckning.

– Vi ser ett tydligt samband mellan droganvändning och att man tappat framtidstron. Ungdomsarbetslösheten i Hofors och Sandviken gör till exempel att många riskerar att falla in i ett missbruk, säger han.

Eftersom Gästrikland ligger nära Stockholm gör det också att tillgången på hasch och cannabis är god. Men narkotikalagarna hänger inte med. Därför är inte alla blandningar av nätdrogen spice olaglig.

– Jag önskar att politikerna kunde skapa en översiktlig narkotikalag så att vi slipper problemet.

För att hålla koll på situationerna i mindre kommuner håller polisen kontakt med skolorna för att vara informerade om vilka elever som är riskzonen.

– Det handlar verkligen inte om att sätta dit ungdomar. Tvärtom måste vi upptäcka dem som inte mår bra och hjälpa dem som har ett skadligt beteende, säger han.