Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterkartellen har tomtar på loftet

Annons

För oss Kristdemokrater är det viktigt att politiken tar ansvar för ett mänskligare Sverige med en välfärd där alla ska få bästa tänkbara vård utan väntetider – oberoende av plånböckernas tjocklek eller människors titlar. Under tiden som Vänsterkartellen pratar om butler på tunnelbanan, clowner på äldreboenden och verkar i allmänhet ha tomtar på loftet, har vi mer än halverat vårdköerna genom att införa kömiljarden.

Med Göran Hägglund och Kristdemokraterna i regeringen har vi genomfört fler reformer på välfärdsområdet än vad de rödgröna ens klarade att drömma om under sina långa och alltför många år vid makten. I tandvården har vi infört ett högkostnadsskydd. Vi har producerat patientmakt. Numera kan man själv välja läkare utan att först fråga en politiker. Antalet vårdcentraler har ökat med nästan 20 procent, och antalet apotek med 150 innan året är slut. Numera kan man dessutom köpa huvudvärkstabletter och nikotintuggummin på 6500 fler ställen än 2006.

Till skillnad från de rödgröna vet vi hur resurserna bäst ska användas. Under sin tid vid makten satsade de 46 miljarder på att förkorta köerna under 2000-talet. Köerna blev längre. År 2002 lovade de 10 000 nya platser i äldreboenden. Platserna blev 10 000 färre. I Gävleborgs län har det rödgröna landstinget minskat vårdplatserna. I dag är vi sämst i landet. Samtidigt blundar man för att det privata näringslivet och det enskilda entreprenörskapet alltid har varit, är och kommer att vara grunden för Sveriges välfärd. Man kan inte vara välfärdens vän och jobbens fiende.

Fråga bara personalen inom välfärden, som nu fått flera arbetsgivare att välja mellan eller som vill starta eget. Av de län som har högst arbetslöshet toppar Gävleborg statistiken. Arbetsförmedlingens dystra siffror talar för sig själv. Man kan inte ge vården konstgjord andning samtidigt som den stryps på utförare.

Under nästa mandatperiod kommer Alliansen att satsa sammanlagt 5,8 miljarder kronor på reformer inom sjukvården och äldreomsorgen. Inom sjukvården innebär reformerna förstärkt patientsäkerhet, en utvecklad tandvårdsreform, en permanent psykiatrisatsning och fortsatta insatser för förbättrad tillgänglighet genom en vidareutveckling av kömiljarden och skärpt vårdgaranti. Inom äldreomsorgen föreslås reformer för förbättrad vård för äldre, ökad kvalitet och självbestämmande för äldre i boendet, ett omsorgslyft för äldreomsorgens medarbetare och satsningar för att förstärka äldres valfrihet och rättigheter inom äldreomsorgen.


Vi kristdemokrater har både välfärdsviljan och välfärdsvanan. Valet är enkelt.

Lennart Sjögren (KD)
partisekreterare


Ingemar Kalén (KD)
oppositionsråd landstinget

Mer läsning

Annons