Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet är nödvändigt för anställningstryggheten

 Vänsterpartiet vill begränsa tiden som man kan vara visstidsanställd, till längst två år oavsett anställningsform inom en femårsperiod

Annons

. Idag är det möjligt att stapla olika visstidsanställningar på ett sådant sätt att man i princip aldrig kan få en tillsvidareanställning. Det är den borgerliga regeringen som ligger bakom det här systemet. Det är främst ungdomarna i Sverige som får betala, med sin trygghet. För att garantera en trygg arbetsmarknad måste en rödgrön regering där Vänsterpartiet ingår ta över makten den 14 september.

De borgerliga partierna har inte bara misslyckats med arbetslösheten som nu är uppåt 8 procent och en ungdomsarbetslöshet på över 20 procent. Regeringens ändring av Lagen om anställningsskydd (LAS) 2007, har öppnat för ett arbetsliv med otrygga anställningar. 23 januari redovisade SCB att ökningen av antalet anställda under 2013, huvudsakligen utgjordes av visstidsanställningar.

Visstidsanställning innebär för de flesta en oerhört otrygg tillvaro. Det handlar i första hand om strövikariat som i sin tur leder till ett ständigt behov av att vara kontaktbar, för att kunna få chansen till fortsatt arbete. Genom den lagändring som regeringen införde 2007, har systemet kunnat utnyttjas. Man växlar mellan olika visstidsanställningsformer så att det aldrig behöver bli en tillsvidareanställning. Detta skapar stora problem för i synnerhet ungdomar att kunna skapa sig en bra start i livet, då möjligheten att kunna skaffa sig bostad eller bilda familj begränsas oerhört. Ett annat problem är att timanställningar på visstid inte ger rätt till semester. Därför kan en visstidsanställd inte heller räkna med att få möjlighet till återhämtning i samma utsträckning som övriga i samhället och i praktiken gå i flera år utan att någonsin få semesterledighet. En visstidare ska i högerregeringens Sverige aldrig ha någon riktig fritid.

EU-kommissionen har hotat att dra Sverige inför rätta om inte lagen ändras för att omöjliggöra staplandet av visstider på varandra. Regeringen avfärdar det hela med påståenden om att det inte förekommer något problem på arbetsmarknaden. Regeringspartierna är helt ointresserade av arbetarnas rättigheter.

Vänsterpartiet vill ha en stark trygghet på arbetsmarknaden. Vi vill ta bort möjligheten att missbruka visstidsanställningar genom att införa en tvåårsgräns vid den typen av anställningar, oavsett anställningsform inom en femårsperiod, därefter ska anställningen automatiskt övergå i en tillsvidareanställning. Vi vill också göra det förbjudet att säga upp personal för att sedan ersätta dem med bemanningsföretag.

Socialdemokraterna har sagt sig vara villiga att samarbeta med både Centerpartiet och Folkpartiet som för en ständig kamp mot anställningstryggheten. Socialdemokraterna måste då kunna svara på om de tror att de kommer kunna rätta till missförhållandena på arbetsmarknaden. En röst på Vänsterpartiet är en garant mot borgerliga partier i en kommande regering!

Xamuel Halfvars (V)

ordförande Vänsterpartiet Gävleborg