Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet och demokratin?

Annons

När Vänsterpartiet nu går in i en ny fas av sin utveckling finns det skäl att fråga hur V ställer sig till demokrati i Sverige och i världen. Med demokrati menar jag i det här sammanhanget fria och anonyma val inom definierade valperioder.
Under valrörelsen 2010 ägnade sig en del vänsterpartister, även en del förtroendevalda, åt att störa framför allt SDs möten. Det var kanske framför allt dessa odemokratiska metoder som förde in SD i riksdagen. Det dröjde länge innan Ohly halvhjärtat tog avstånd från de här metoderna.
De frågor jag gärna vill få svar på från Vänsterpartiets nya ledning är:
1. Kommer medlemmar och förtroendevalda i Vänsterpartiet att störa sina motståndares politiska möten vid valet 2014?
2. Även om Vänsterpartiet har en demokratisk policy 2014, kan det tänkas att en del medlemmar och förtroendevalda ännu en gång kommer att ägna sig åt odemokratiska aktiviteter. Kommer sådana att bli föremål för disciplinära åtgärder? Vilka?
För att Vänsterpartiets nya ledning inte ska frestas att slira på kopplingen i frågan om demokrati ställer jag en testfråga: Är USA, England, Tyskland, Japan och Israel demokratier?
Om någon av dessa stater av Vänsterpartiet inte anses vara en demokrati, så ber jag om ett utförligt motiverat svar. Det är viktigt att vi socialdemokrater får klart för oss vilken sorts demokrati Vänsterpartiet förespråkar.

Bo Norberg, red
rondellen.net

Mer läsning

Annons