Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpolitiken en katastrof för Sverige

Ulrika Karlsson (M) och Kenneth Holmström (M) svarar Bo Ohlsson (S) och Tommy Jakobsson (S) om vilken politik som leder till rättvisa.

Annons

Hur kan Socialdemokraternas Bo Ohlsson och Tommy Jakobsson tala om rättvisa när vänsterblocket har lovat att kraftigt höja skatterna för alla i samhället?

För oss innebär rättvisa att enskilda människor, och inte Lars Ohly, får bestämma över en större del av sina hårt förvärvade slantar. Sverige har världens näst högsta skattetryck. Hur förklarar Ohlson och Jakobsson att andra länder, som till exempel har en bättre fungerande sjukvård och skola, inte har ett högre skattetryck?

Låt oss hålla oss till fakta: Fram till 2006 fick man först sjukpenning på 80 procent av den sjukpenninggrundade inkomsten, och var man sen sjukskriven i ett år så prövades man för sjukersättning/förtidspension. Detta var Socialdemokraternas ”metod” för att få ner sjukskrivningstalen. Förtidspensionerade räknas nämligen inte som sjukskrivna. Fick man sedan sjukersättning, vilket många fick mot sin vilja, erhöll man i stället 64 procent i sjukersättning. Förtidspensionering utgjorde dessutom grund för uppsägning från arbetsgivaren, så helt plötsligt var man förpassad till utanförskap. Under Socialdemokraternas tid vid makten förtidspensionerades 140 personer om dagen! Detta var en cynisk politik, där förbättrad sjukskrivningsstatistik var viktigare än att människor gavs möjligheter att komma tillbaka till arbetslivet. Den förändring vi har gjort är att ta bort prövningen för sjukersättning/förtidspension efter ett års sjukskrivning. I stället för att få 64 procent i sjukersättning får man nu 75 procent i ersättning från sjukförsäkringen. Vi satsar dessutom på tidigare rehabiliteringsinsatser för att den sjukskrivne inte ska fastna i ett passivt system.

I december 2008 hade antalet personer med sjukersättning eller sjukpenning minskat med cirka 100 000 personer sedan december 2006!

Mer läsning

Annons