Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vanvårdade djur fick avlivas

Två djur fick avlivas på en gård i Västra Gästrikland efter vanvård. De andra nötkreaturen som stod ute var kraftigt avmagrade, frös och led av både lunginflammation och ringorm.
En 42-årig lantbrukare än nu misstänkt för djurplågeri.

Det var förra fredagen som en privatperson larmade djurskyddsinspektörerna om nötkreatur på en gård i Västra Gästrikland som såg ut att inte må bra. Inspektörerna gjorde ett oanmält besök och kunde konstatera att de 21 djuren som gick ute vanvårdats.

Djuren hade inte tillgång till ligghall och det saknades mat. De stod helt apatiska. Flera av dem var så smutsiga att det bildats så kallad gödselpansar på kroppen, något som det var över en vecka att bilda. De försökte kontakta ägaren men han hörde aldrig av sig.

Tre dagar senare gjorde de ett återbesök. Inspektörerna rapporterar nu att djuren är kraftigt avmagrade och ett tiotal är "bukiga" på grund av undernäring, att de står och skakar av köld och hostar på grund av misstänkt lunginflammation och på kroppen har de fått ringorm, en hudparasit. Dagen efter kommer de tillbaka med en veterinär som beslutar att två djur är så dåliga att de omedelbart måste avlivas.

Resten av djuren behövde komma inomhus för att överhuvudtaget klara natten.

Bonden avlivade själv djuren, varav det ena som var en tjur, togs i beslag enligt beslut av åklagare för att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Samtidigt gjordes en husrannsakan på gården.

Den 42-åriga bonden har ett 60-tal djur. Han är nu misstänkt för brott mot djurskyddsförordningen.