Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vapenfnatt med Guillou

”Mitt absoluta favoritvapen är Glock 18C, det vill säga med full auto trigger och adaptable silencer.”

Vad är detta? Ett utdrag från Jan Guillous inre monolog? Nej, det är ett citat från diskussionstråden ”vilket är ditt favoritvapen?” på Flashback, citerad av poeten Pär Thörn i tidskriften Glänta som har fått vapenfnatt.

När tidskrifter ägnar nummer åt teman kan det bli för krystat, med känslan av efterhandskonstruktion (”oj, vi har en intervju med Elisabeth Höglund och en essä av Göran Greider, då har vi tema frisyrer”), eller för repetitivt. Det kan också bli riktigt bra, som när Glänta i sitt senaste nummer har vapen som tema.

Glänta lyckas göra det mesta av temat, i uppslagsrika variationer, utan att det blir för uppslagsrikt. Spännvidden går från Jonas Thentes lexikon över datorspelens vapenterminologi till en artikel om Palmevapnets mysterier. Kolumnen ”The Armed citizen” från National Rifle Associations nättidskrift innehåller inskickade läsarexempel på hur fint ett vapen kan komma till hands ibland, vilka citeras av Glänta och naturligtvis får en annan innebörd i denna kontext. Intressant är också att se den tyska konstnären ZASD:s installationer, som går ut på att skjuta en svärm av pilar mot husfasader – en anakronistisk Robin Hood-attack i kapitalismens kvarter.

I sista artikeln intervjuas faktiskt Jan Guillou, som bland annat får associera kring olika vapenrelaterade ord. ”Kan man göra ett nummer om vapen utan att rådfråga Jan Guillou?” frågar sig redaktörerna lite oroligt i ingressen, och kommer fram till att nej, det går inte. Vilket visar att Glänta har någonting nödvändigt för en tidskrift som ger sig på tunga ämnen som vapen: humor och självdistans.