Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var allting bättre förr?

/

Jag har tänkt på en sak. Varje gång det är motgångar i uppväxten använder man frasen: Det var bättre förr. Men var det verkligen det?

AnnonsKärleken till exempel. När man var liten var man alltid kär, man bråkade aldrig och fjärilar i magen var en del av vardagen. När man blev äldre blev kärleken mer allvarlig. Mer bråk, kärleken är mer uppdelad i grupper, först småförälskad sedan kär, och efter kär kommer förälskelsen och sist men inte minst att älska någon. Fjärilar försvann nästan efter tredje gången man träffades.
Men var verkligen kärleken bättre när man var mindre? Man visste inte hur det kändes att vara riktigt kär, ny pojkvän varje vecka och egentligen hade man alltid fjärilar i magen. Vare sig det gäller en ny pojkvän eller ny leksak. Jag tror faktiskt att kärleken är bättre nu, även om man blir sårad så uppskattar man ändå den mer när man är äldre.
Så svaret är nej, kärleken är bättre nu.

Vännerna är ett annat exempel. När man var liten så hade man många vänner. Alla var ens bästa kompis och man lekte med allt och alla. Men samtidigt som man lekte med nya kompisar glömde man bort dom gamla.
När man var liten hade man ingen speciell man kunde vända sig till när det var jobbigt och sina hemligheter kunde man inte avslöja till någon för då visste alla om dom. När man blev äldre tappade man dock många av sina barndomskompisar men på köpet fick man nya kompisar som betydde mycket mer. Nu kan man berätta sina djupaste hemligheter utan att dom sprids och det finns alltid någon att vända sig till.
Så svaret är nej, kompisarna är bättre nu.

Saker som man får göra och inte göra är det sista exemplet. När man var liten så fick man inte göra någonting. Det var stränga regler från föräldrarna och man lydde dom för man visste inget bättre. Föräldrarna fanns alltid där för att skydda en från alla hemskheter och monster under sängen. Fast när man blev äldre fick man göra mycket mer och reglerna från föräldrarna släpptes. Man blev vuxen och tog sitt egna ansvar, är det bättre än när man var liten och hade stränga regler? Det tror jag, eftersom nu har man sitt eget ansvar och det finns inga monster under sängen längre. Föräldrarna finns ändå där även om man har mindre regler och det är faktiskt roligare saker man får göra nu än förr.
Så svaret är nej, saker man får göra och inte göra är bättre nu.

Så jag kan nog tänka mig att det var bra förr, det var kanske lättare och striktare. Men när man blev äldre fick allting en annan betydelse och man uppskattar allt så mycket mer. Allting får en helt annan betydelse och det går mot lyckligare tider ju mer man åldras. Det var bra förr men det är bättre nu.

Mer läsning

Annons