Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är du?

Ekots hemsida 12.42, 25 november, 2008. De åtta första rubrikerna var följande: , .

Varför är detta över huvudtaget av intresse att poängtera? Att Ekots åtta första rubriker handlar om ekonomi en tisdag i november. Därför att ekonomi i vanliga fall ses som ett specialämne, ett ämne som i tidningarna ges en egen sektion eller bilaga och i nyhetssändningar likaså. Ett specialämne för specialintresserade.

Men så är det inte längre. Ekonomi har blivit vårt gemensamma intresse och ekonominyheter något som läggs på allmän nyhetsplats, bland övriga nyheter. Inte endast i specialbilagor eller egna sektioner. Ekonomi omger oss nu. Utrikesnyheterna likaså. För de svenska varslen, bankernas agerande och regeringens stabilitetsplan är resultatet av omvärldshändelser, resultatet av skeenden långt ifrån den svenska gränsen. Det som händer ”där” händer också ”här”. Och sakta blir sambanden synliga och tydligare. Enade vi stå. Enade vi falla.

De suveräna staterna är inte suveräna längre. Politiskt arbete tar fortfarande sitt avstamp i nationalstatens suveränitet. Samarbetet mellan stater handlar om samarbete mellan suveräner där den egna nationens intressen sätts främst. Men företag, kapital och banker har för länge sedan slutat verka på det sättet. Det kallas globalisering. Och det är därför händelseförloppet i finanssektor och ekonomi den här gången gått så fort. För att suveränerna sammanlänkas av globala aktörer. Och landgränser egentligen bara är av politisk relevans.

Men nu då? När den så kallade marknaden bevisat sin egen oförmåga, när varslen främst drabbar människor som ingår i en av högern dödförklarad arbetarklass, när börskurserna faller fritt och företagen som valde att tro på långsiktighet istället för marknadslogik ser ut att bli vinnare och Obama i enlighet med Keynes vill bygga USA ut ur krisen. Vad händer nu?

Vår vänster borde redan ha klivit upp på barrikaden. Den borde hävda sig, ta ansvar, förkunna att det i uppdraget som folkvald ligger ett ansvar som handlar om något större än att säga att jobben kommer i tider av tillväxt. Den borde visa att en annan värld visst är möjlig. Lyfta fram en ideologisk grund som idag är mer relevant än någonsin tidigare i modern historia. Men i Sverige råder tystnad.

Så. Var är du Mona Sahlin? Du har din chans nu. Ta den.