Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är valhumorn?

Med en månad kvar till valet börjar ”det kommenterande Sverige”, som statsministern kallar landets opinionsjournalister, att bryta sig ur sommarslummern. Även om det är svårt att upptäcka. Hur ser man energi i Lars Adaktussons nuna?

Annons

46 procent av de tillfrågade svenskarna i tv-kanalen Comedy Centrals undersökning tycker att det finns för lite humor i politiken, och en tredjedel tror att deras engagemang skulle öka om det var roligare.

Den svenska valrörelsen behöver den amerikanska pratshowvärden och komikern Bill Maher.

Hans ”Real time with Bill Maher” är den perfekta blandningen av seriös politisk diskussion och humor. Varje program inleds med en monolog, där han med oneliners reflekterar över den gångna veckan i politiken. Sedan följer en paneldiskussion där olika så kallade pundits – proffstyckare – har bjudits in för att plöja över aktuella ämnen, och allt avslutas med några slutord från Bill Maher själv, ett slags krönika där han allt som oftast läxar upp det amerikanska folket i allmänhet och dess politiker i synnerhet för deras idioti.

Hans nuvarande program sänds på HBO, men han hade tidigare en liknande show på ABC, som lades ner efter det att han i svallvågorna efter 11 september påpekade att människor som kör in med plan i ett hus kan kallas för mycket, men knappast fega. En typisk Maher-kommentar. En kritiker har skrivit att han ”levererar varje åsikt som en örfil”. Hans verktyg är sarkasm, ironi och en osviklig förmåga att hitta ett resonemangs svaga punkt och sticka in nålen där.

Jag ser mycket politiska diskussioner i tv, förmodligen mer än genomsnittet, i synnerhet valår som detta, men aldrig med förväntan. Det är en medborgerlig plikt. Bill Mahers intervjuer och monologer ser man fram emot.

Svenska program om politik är torra, korrekta och fast i ett neutralitetsträsk. Saken är den att Bill Maher inte är en partisk värd, som likt attackhundarna på Fox News springer en viss ideologis ärenden. Hans kritiker ser honom visserligen som en liberal, men anhängare av Demokraterna kan lika gärna hoppa av ilska över hans piskrapp mot Barack Obama.

Att SVT, som är politikernas bitch, inte kan upplåta programtid åt en svensk Bill Maher är förståeligt. Men någonstans borde det finnas utrymme. Nätet, kanske, på någon av dagstidningarnas sajter. Frågan är vem en svensk Bill Maher skulle kunna vara. Jag kan efter klurande inte komma på någon annan än Magnus Betnér, men han duger inte. Och vi minns väl, för övrigt, Henrik Schyfferts misslyckade försök att vara en svensk Jon Stewart, programledare för ”The Daily show”.

Men det är inte konstigt, i en tradition av politisk tv-rapportering som har haft få komiska inslag, med undantag för Elisabeth Höglunds hår.

nnn

Till sist: Tv-nyheter är oftast ett slöseri med tid, och inte minst på sommaren. Vanligtvis finns det en stark nyhet som inleder och som maskerar det tidsslöseri som det är att sitta igenom en halvtimme där endast några minuter är av intresse. Problemet är att vi alla inte delar de minuter som är av intresse, vilket är tv-nyheternas problem. I en tidning bläddrar vi förbi det som inte intresserar oss, i tv måste vi sitta igenom det. Sommartorkan är skoningslös mot all media – men i synnerhet tv. En sak angår ändå de flesta: vädret. Och för att se det måste man snarka igenom resten. Är det anledningen till att det ligger sist och inte först?

Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons