Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var är visionerna?

Per Falk från Gävle skriver i en debattartikel i Arbetarbladet att han överväger att sluta betala medlemsavgiften till socialdemokraterna.

Vilket är det samma som att lämna partiet. Detta på grund av den förda politiken, eller snarare bristen på politik. Det är tråkigt att han efter så många år inom socialdemokratin väljer detta synsätt. Men han är tyvärr inte ensam. Ett flertal har slutat betala eller överväger att göra det i Gävle. Jag tillhör också den gruppen.
Jag anser att socialdemokraterna i Gävle har förlorat sin folkrörelse själ och saknar visioner för framtiden.
För inte så länge sedan beslutade vi om ett nytt konserthus i Gävle. Det var fullt på tidningarnas insändare- och debattsidor. Det diskuterades på jobben och på olika möten. Arbetarekommunen kallade till medlemsmöte för att besluta om ett eventuellt byggde. Diskussionens vågor gick höga. Kommunalråden, främst Håkan Vestlund, fick slita ordentligt för att få gehör för sin åsikt. Stora Salongen i Folkets Hus var fylld till bristningsgränsen. Beslutet blev positivt och vi har nu fått glädjas åt massor av artistframträdanden och kongresser. De flesta skulle, utan konserthuset, gått vägarna förbi Gävle. Det skapade framtidstro för Gävle.
På den tiden beslutades det av medlemmarna om hur S skulle ställa sig när det gällde större projekt. Nu informeras det i bästa fall. Då fylldes stora salongen i Folkets Hus, nu fylls knappt ett grupprum. Varför? Det är meningslöst att gå. Det som det informeras om har redan stått i tidningen och möjligheten till påverkan är lika med noll.
När det skulle tas beslut som berörde någon stadsdel, så skickades handlingarna ut till den föreningen, så att dom kunde lämna synpunkter. Nu är det meningslöst att engagera sig. Den enda uppgift som partiet vill ha utfört av medlemmarna är nu att vid val dela ut valmaterial i brevlådorna .
Var är visionerna?
Vad händer nu i Gävle. Arbetslösheten ökar dramatiskt. På frågan om vad som kan ge Gävle nya arbeten, så svarar ett av kommunalråden – GIS (Geografiskt Informations System). Något som har förädlats i Gävle under mer än 20 åren. Uppfinningen som är från mitten av 50-talet och skall nu tydligen ge massor av nya arbetstillfällen i Gävle. Under mer än tjugo års utvecklande i Gävle, så har det inte givit någon explosion av nya arbeten. Vilken hemlig information har kommunstyrelsen ordförande?
En ny fotbollsarena blev till slut efter alla stora ord och presskonferenser något som bara två s-kommunalråd ville, ingen annan. En ny arena på Sätra hade inneburit många nya arbetstillfällen och något som hade gjort Gävle mer attraktivt för framtiden.
Vad har de då gjort? Kommunalråden tog på egen hand ett hastigt beslut om att stänga av trafiken i vissa delar i Gävle. Några kritiska röster höjdes och plötsligt så avbryts det och allt återgår till det vanliga.
Var detta något som är bra för vår miljö och därför viktigt eller var det bara ett hugskott? Ingen får veta. Inget kommunalråd har försökt förklara, informera eller argumentera.
Det var ramaskri även när Södra Kungsgatan skulle byggas om för 15 år sedan. Sture Sandberg, dåvarande kommunalråd, besökte handlarna. Han debatterade och informerade om vikten. Det skrevs sida upp och sida ner i tidningarna. Ärendet behandlades också på arbetarekommunens möte och medlemmarna fick säga sitt.
Sedan gick det bra. I dag vill ingen ha tillbaka det gamla utseendet . Kommer ni ihåg? Det var minst lika mycket ilska då, som det var nu med avstängningarna.
Stora rubriker basunerade ut att Gävle skall söka SM-veckan. Ett populärt arrangemang som drar tusentals med idrottare och besökare. Efter några månader nya rubriker - Gävle får SM-veckan i konkurrens med några andra städer. Så kom antiklimax. Gävle förlorar SM-veckan. Fjärran Höjders bassäng är för grund. Media kunde gräva fram att kommunstyrelsens ordförande visste om detta redan vid ansökan. Hon lovade i ett brev till Riksidrottsförbundet. att kommunen skulle åtgärda detta. Men det backade hon nu från. Det blev för dyrt. Vilka underlag hade hon vid löftet? Måste ha varit mycket bristfälliga. Gävle har gjort bort sig igen.
Idag finns inga visioner om vart vi är på väg. Arbetslösheten stiger allt mer. Kommunalråden åker på en tveksam resa till Lars Vegas för att få inspiration och få visioner. Vad är det i Las Vegas som kan tillämpas på Gävle? Skall Kungsgatan byggas om med The Strip som förebild med kasinon och jättehotell?
Var finns Gävles socialdemokraterna i debatten. Är debatten onödig? Är det något som bara stör i vardagslunken. Medlemmarnas och väljarnas tilltro sviktar. Socialdemokraterna i Gävle förlorar medlemmar och väljare.
Jag ser ingen anledning längre att betala min medlemsavgift och bör därför uteslutas, men det behövs inte. Jag lämnar, tyvärr, socialdemokraterna efter många lärorika, spännande och stimulerande år. Men det finns ingen anledning att vara medlem längre.
Per Schönnings