Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var det ödet?

Vid varje kapitel i ”Därför vann dom” sneglar jag upp mot sidans topp, mot opinionssiffrorna, som man under en fotbollsmatch spanar in övriga resultat. Att på varje sida redovisa det då aktuella opinionsläget är ett briljant grepp, en kontinuerlig story i siffror när resten är spridda skurar från en rekordlång valrörelse. Men tonen i reportagen är avslöjande.

I ”Därför vann dom” har Weyler förlag och nyhetsmagasinet Fokus värmt upp gammal gröt i form av artiklar om ”den längsta valrörelsen i svensk modern historia”, i praktiken från att Reinfeldt tar över Göran Perssons väl insuttna stol till valnatten 2010. Många av texterna har jag läst tidigare, men det finns ett värde i att läsa dem nu, med facit i hand. ”Urval av frågeställningar, personer, händelser speglar det politiska skeendet som det såg ut då, inte som det ter sig efteråt.”

När jag skriver om den avslöjande tonen, syftar jag på hur reportagen skär sig mot opinionssiffrorna i toppen av sidan. Tidigt trycker Fokus dit loserstämpeln på Mona Sahlins panna, frammanar en stämning av skitsnack i korridorerna och vässandet av Toblerones att sticka i ryggen. Det frapperande är att oppositionen vid det tillfället leder med 20 procent i opinionsmätningarna. Fokus borde istället vara upptagna med att snickra på kistan för Reinfeldts Nya moderater, men med valresultatet fört till historieböckerna är det bara att konstatera att bedömningen var korrekt.

Så, vad är det ”Därför vann dom” berättar? Författarna – som förutom redaktören Torbjörn Nilsson inkluderar Anita Kratz, Claes Lönegård med flera – är bra på att skildra pr-delen av den moderna politiken, de ger också en bra bild av tag team-duon Borg och Reinfeldt, likaså hur Anders Borg lyftes upp av sin partiledare medan hans röda motståndare Thomas Östros inte fick samma push av Mona Sahlin: ”Socialdemokraterna har inte lyckats bygga upp honom. Han är inte sämre ekonom än Anders Borg, och inte sämre politiker heller. Men han lyfts inte fram.” Han nådde inte ens upp till Borgs hästsvans i förtroendemätningarna.

Sämre är de på Sverigedemokraternas smygande entré i politikens finrum. Och när skiftet i opinionen kommer, passerar det liksom obemärkt, kanske för att den sensationella upphämtningen var skriven redan långt i förväg.

Medan dagspressens politiska bevakning alltmer liknar sportjournalistiken, med korta sifferrabblande snuttar, tar Fokus ett steg tillbaka och fyller i linjerna mellan dessa punkter, analyserande reportage med en för Fokus karaktäristisk stilistik präglad av Torbjörn Nilssons penna. Som mest intressant blir denna penna i kapitlet ”Epokskiftet”, om den annars i media nedtystade frågan om att Reinfeldt är i färd med att synkronisera Sverige med resten av Europa.

Genom att följa med kronologiskt i valrörelsen, och det som kom därefter, kan man även skönja utkasten till kommande kapitel. En framtida episod: Reinfeldts fall. Redan i denna boks första underrubrik sås fröna till denna storyline: ”Fredrik Reinfeldt blir Göran Persson”.