Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var femte jobb kan försvinna på Atlas Copco

80 anställda riskerar att förlora sina jobb på Atlas Copcos fabrik i Tierp. Varslet läggs på grund av en vikande orderingång och MBL-förhandlingarna inleds i mitten av december.

Lågkonjunkturen fortsätter att slå hårt mot industrin. Senast i raden att varsla är Atlas Copco i Tierp, där var femte anställd kan tvingas gå.

– Vi räknar med att gå in i den verkställande fasen under kvartal ett nästa år, säger divisionschefen Håkan Söderström.Atlas Copco har några stora och viktiga kunder inom bilindustrin i Nordamerika, Europa och Asien. Där märker företaget av den försiktighet och osäkerhet som råder.

– Orderingången viker rätt väsentligt. Jag skulle nog vilja påstå att efter semestern så började det gå utför. Det har accelererat väldigt fort den här gången, säger Håkan Söderström.Atlas Copco gör bedömningen att marknaden kommer att vara fortsatt svag och påpekar att man lägger varslet för att trygga Tierpfabrikens framtid. I dagsläget går det inte att säga om någon avdelning i Tierp drabbas hårdare än någon annan. Företaget har lämnat in en begäran om MBL-förhandlingar och dessa väntas inleda 15 december. En viktig fråga under förhandlingarna är om en viss del av tjänstebortfallet går att lösa med förtidspensioneringar.

– Pensionslösningar får bli en del av förhandlingarna. Vi utesluter ingenting men jag vill inte ge mig in på spekulationer under förhandlingarna, säger Håkan Söderström.Mikael Bergstedt är facklig representant för Ledarna på Tierpfabriken. Han spenderade större delen av gårdagen i möten med medlemmarna.

– Det är mycket frågor just nu. Många behöver nog någon dag för att smälta det. Men alla läser tidningarna om att det varslas överallt och vår orderingång har gått ner, så jag tror inte att det här kommer som någon total överraskning, säger han och påpekar att det är viktigt att informera om att ingenting är klart förrän MBL-förhandlingarna är avslutade.Under morgondagen finns Trygghetsrådet på plats i fabriken för att svara på frågor och stötta personer som befinner sig i riskzonen för att bli uppsagda.

– Nu gäller det att hitta kreativa lösningar under förhandlingarna, vi ska nog kunna hitta en lösning på ett smidigt sätt, säger Mikael Bergstedt.