Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var inte skraj – spela boule ihop i stället

Man kunde läsa om det i samma tidning, onsdagens Arbetarbladet.
Först läste man om hur boulebanor i Valbo vandaliserades. De ligger inte långt från Sofiedalsskolan och pensionärerna som använder den är arga och ledsna över att banorna förstörs genom att nån eller några har åkt moped på dem och att utemöbler har slagits sönder.

Såhär stod det bland annat:

”I går åkte två av oss förbi där på kvällen och såg hur ungdomarna försökte bryta sig in där”, berättar en medlem i Valbo SPF.

Han vill vara anonym, av rädsla för att råka ut för repressalier på grund av att han är med i tidningen.

”Det går ju inte att prata med dem. De bara jävlas.”

Det går inte att prata med dem, alltså. De bara jävlas.

Har de ens försökt att prata med dem? Det vet jag inte. Kanske, kanske inte.

Jag tycker att det hela känns lite läskigt. Att boulespelande pensionärer i Valbo inte vågar gå ut med sina namn i tidningen av rädsla för att råka ut för nåt. Att de är så rädda.

Vad är det för monsterungdomar det handlar om? Är de beväpnade? Smittar de på nåt sätt?

I samma tidning kan man sen läsa om att var fjärde elev i åttondeklasserna på Gävles skolor inte har nån vuxen att vända sig till om de vill prata om jobbiga saker.

Lika många elever, alltså en fjärdedel, berättar i enkätundersökningen som artikeln handlar om, att de mobbats, att de utsatts för kränkande behandling. 29 procent av eleverna anser att lärarana är dåliga på att upptäcka mobbningen och göra nåt åt den.

Undersökningen har genomförts för att kolla om skolorna blivit bättre på det här. Det har de inte.

Tanken är att skolorna nu ska titta på sina resultat. Målet är att eleverna ska känna sig trygga i skolan.

Ja. Alla vet ju att skolan kan vara ett grymt obehagligt ställe att vara på. Om man är fel, om man inte passar in. Då är det naturligtvis skitviktigt att det finns vuxna där som ser och förstår.

De här två grejerna står alltså i samma tidning, en alldeles vanlig dag i oktober.

Och det kanske man inte ska dra några jätteväxlar på. Men håll med om att det är lite intressant. Håll med om att man skulle kunna tänka sig en träff med pensionärerna och ungdomarna där i Valbo. Jag tror inte att det skulle bli slagsmål eller burnouts med trimmade mopeder som får eventuella hörapparater att gå i spinn.

Jag tror att pensionärerna och ungdomarna, kanske inte på en gång men så småningom, skulle kunna lära sig ett och annat av varann. Som hur man spelar boule, trimmar mopeder, respekterar varann, har roligt ihop. Såna grejer.

Och då skulle det ju finnas några fler vuxna i närheten av just de ungdomarna.

Det är kanske bara i en tuggummirosa låtsasvärld som sånt funkar, jag vet inte.

Men nog vore det värt ett försök?

Att 14-åringar går till skolan med ont i magen och rädsla är ju inte okej.

Inte heller att gamla människor inte vågar prata med ungdomar.

Lite gemensamt boulespel och mopedåkning vore därför en sån fin grej.