Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår lokala kunskap borgar för bra beslut

Det är allas vårt ansvar att samhället fungerar och tillgodoser våra gemensamma behov. Vi politiker jobbar på medborgarnas uppdrag, skriver Carina Blank och Patrik Stenvard .

Annons

Endast fyra procent av politikerna i Gävleborg är avlönade. Resten arbetar med politiken på sin fritid. Det visar en färsk rapport som Sveriges Kommuner och Landsting presenterar i dag. Det är närheten till beslutsfattarna som är styrkan i lokalpolitiken. Det går 205 invånare på en kommunpolitiker i Gävleborgs län. Det kan jämföras med 26 000 invånare per riksdagsledamot.

Sveriges Kommuner och Landsting har kartlagt landets lokalpolitiker, det vill säga vi som är kommun- och landstingspolitiker, för att se vilka det är som satsar sin tid och energi för våra gemensamma intressen.

Är det högutbildade singlar eller gifta småbarnsföräldrar som fattar de viktiga besluten om vård, skola och omsorg? Är vi lokalpolitiker verkligen representativa?

Svaret är ja. Representationen av olika samhällsgrupper är ganska god i våra kommuner och landsting. Och det visar sig att nästan alla – 97 procent – sköter det politiska arbetet på sin fritid. De avlönade lokalpolitikerna är få i vårt land, totalt 1 404 av 44 000.

I rapporten finns detaljerade siffror för alla våra kommuner i Gävleborg och landet som helhet.

Som förtroendevalda är vi ytterst ansvariga för den lokala demokratin och den kommunala verksamheten. Trots det, får vi konsekvent lägre betyg av medborgarna än vad den lokala demokratin och de kommunala verksamheterna får.

Det är ett tecken på misstro som till viss del beror på okunskap. Därför måste vi politiker bli bättre på att förklara vad som prioriteras och varför.

Men det är allas vårt ansvar att samhället fungerar och tillgodoser våra gemensamma behov. Vi politiker jobbar på medborgarnas uppdrag.

I Gävleborg valdes i senaste valet 1 542 lokalpolitiker för att fatta de beslut som har direkt bäring på invånarnas vardag och de flesta gör det vid sidan av sitt ordinarie arbete eller studier.

Utifrån Gävleborgs och respektive kommuns specifika förutsättningar, fattar vi folkvalda beslut om vård, skola och omsorg.

Att det är lokala företrädare som fattar beslut om dessa saker är grundläggande i svensk demokrati. Att varje kommun och landsting – utifrån sina egna förutsättningar – själva kan bestämma hur lokalsamhället ska organiseras är effektivt.

Mer läsning

Annons