Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var lyhörd för barnet

Lenah Öhlander är förskolechef på Brynäsgården och har jobbat inom barnomsorgen i 35 år.


Hon anser att det är föräldrarnas ansvar att lära barnet att inte följa med främmande människor eller ta emot godis från okända personer.

– På förskolan lämnar vi aldrig barnen utan tillsyn så vi ser ingen anledning att prata med barnen om det här såvida det inte händer något.

Hon tycker att det kan vara lagom att prata med barnet om det här när föräldrarna börjar släppa ut dem på egen hand, när de börjar gå till kompisar eller cykla till skolan själva.

– Prata med barnen så att de förstår; Jag vill inte att du stannar efter vägen och pratar med någon främmande och jag vill inte att du följer med någon du inte känner, även om det regnar och du erbjuds skjuts hem i en bil. Det finns människor som inte mår så bra och vill göra andra illa.

Var lyhörd för barnets känslor. Fråga om barnet blir skrämd av det du berättar.

Prata om det i sådana fall och förklara vidare, utan att gå in på detaljer.

– Det är en svår balansgång. Barn kan vara väldigt spontana och prata med vem om helst. Men man vill ändå att barnen ska ha en tilltro till vuxna.

Om du ser någon vuxen stryka förbi en förskola eller lekplats flera gånger eller bete sig underligt i närheten av barn, gör en markering.

– Prata lugnt med personen och fråga om den letar efter någon. Visa att ni har sett den här personen, säger Lenah Öhlander.

Kicki Nordin är förskollärare.

– Lär barnet att han eller hon alltid har rätt att säga nej och att barnet bestämmer över sin egen kropp, man behöver inte kramas om man inte vill det.