Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vår meste skådis

Del 40 av 50. Rolf Lassgård är inte född i Gävle, men har bott här sedan 1983 så visst har han en given plats på vår 50 skäl-lista. Förutom alla filmrolller har han spelat många stora roller här på Folkteatern och i år gör han debut på Dramaten.

Två meter lång står han där i Icakön, det är inte utan att jag blir lite starstruck. Gävles meste skådis Rolf Lassgård bor bara några kvarter ifrån mig och det händer titt som tätt att jag ser honom gå på gatan som en vanlig man.

Den där gången jag tänker på var någon dag före en stor helgdag, jag kommer inte ihåg om det var nyår eller midsommar. Han var i alla fall på affären tillsammans med en jämnårig man och hade oxfilé i korgen.

I mina tankar hade deras fruar skickat iväg karlarna för att sköta inköpen medan kvinnorna dukade eller så.

Sedan 1983 har vi kunnat se Rolf Lassgård i Gävle. Han föddes i Östersund men flyttade hit i samband med att Folkteatern startade sin verksamhet i länet.

1992 kom filmgenombrottet i ”Min store tjocke far”, för vilken han också belönades med en Guldbagge för bäste manliga huvudroll.

Men mest känd är han kanske ändå för sina stora polisroller. I Beckfilmerna från 90-talet spelar han den hetlevrade polisen Gunvald Larsson, i nio filmer har han spelat kommissarie Kurt Wallander baserad på Henning Mankells böcker. Även rollen som kriminalassistent Erik Bäckström i kultfilmerna ”Jägarna” och ”Jägarna 2” har satt avtryck.

Själv såg jag honom senast i en mindre roll i tv-serien ”Frökens Frimans krig” som visades på SVT kring jul. Den senaste film jag såg på bio med honom tror jag var den danska filmen ”Efter bröllopet” som nominerades för en Oscar för bästa utländska film. För den rollen vann Rolf Lassgård en silverdelfin för bästa skådespelare på den portugisiska filmfestivalen Festroia.

Här i Gävle är Rolf Lassgård också en flitig gäst på Läkerol arena när Brynäs spelar. Han har tidigare också suttit i klubbens valberedning.

– Nu är det bara att njuta och gratulera hela Brynäs, sa Rolf Lassgård till Arbetarbladet efter SM-guldet 2012, och beklagade sig över att han tvingades se guldmatchen sittandes framför tv:n i ett hotellrum i Stockholm.

Något som vi kanske inte har koll på här är hur stor Rolf Lassgård är i Tyskland. Han har en tysk fanclub och har varit dit på organiserade fanträffar.

– De trodde att det skulle vara festligheter för mig i Gävle för att jag bott här i 30 år, den tanken finns ju inte ens, kommenterade Rolf Lassgård sina tyska fans i en intervju förra året.

Nej, här i Gävle har vi inga hyllningsfestligheter för den långe skådespelaren, här nöjer vi oss med att spana på vilken sorts oxfilé han har i matkorgen på Ica. Färsk och svensk kan jag meddela.