Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var och en ska kunna leva ett gott liv


Uppsala län ska vara ett ledande centrum för rehabilitering och habilitering

Annons

 God habilitering är en investering i barn och vuxna med funktionsnedsättning. På samma sätt är sjuka och skadades rehabilitering en omistlig del av sjukvården. Båda är långsiktiga åtaganden där individens förutsättningar och motivation spelar stor roll.

 

Den mesta rehabiliteringen och habiliteringen sker i vardagen. Det vill vi stödja. Funktionshindrade som betalar för resor till och från Daglig verksamhet måste idag betala fullpris för "vanlig" kollektivtrafik. Andra bekostar färdtjänst för många resor, men får ingen rabatt då de använder bussar eller pendeltåg för vissa sträckor eller vid gott väglag. Detta är ojämlikt. Folkpartiet Liberalerna vill att färdtjänstkort eller kvitto till och från Daglig verksamhet ska gälla som biljett i länets kollektivtrafik. Det skulle göra livet lite enklare, lite friare och betydligt mer jämlikt.

 

Kronisk sjukdom eller skada innebär ett nytt läge i livet för en hel familj, och när livsvillkoren förändras kan hjälp på vägen vara ovärderlig. Försummade anhöriga är morgondagens patienter. Därför vill vi att en samordnare erbjuds patienter med stort vårdbehov och föräldrar till svårt sjuka och funktionshindrade barn.

 

Vi vill att Uppsala län ska vara ett ledande centrum för rehabilitering och habilitering. Det tror vi bäst tar tillvara varje patients och brukares fulla potential och livskvalitet.

 

Vi vill att familjer ska kunna välja var de vill få sin habilitering. Där de känner förtroende och kanske nära hemmet, skolan eller arbetet. Därför vill vi införa vårdval för både habilitering och specialiserad rehabilitering. Det tror vi ger friskare brukare och patienter.

 

Då barn med funktionshinder börjar skolan eller blir vuxna övergår ansvar för habilitering och hjälpmedel från landsting till kommun. Därför vill vi utveckla samarbetet med länets kommuner.

 

Habilitering och rehabilitering är båda maratonlopp som kräver resurser och motivation. För Folkpartiet är de helt grundläggande för att var och en ska kunna leva ett gott liv.

 

Lina Nordquist (FP)

landstingsråd

Johan Enfeldt (FP)

ersättare i landstingsfullmäktige

Alfred Mujambere (FP)

Folkpartiet i Tierp  

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel