Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var petig med plaggen

Dyrast är inte alltid bäst. Men ju mer noggrann du är när du köper kläder desto större är chansen att du får ett plagg som håller länge. Är du inte nöjd – gå tillbaka och reklamera.

Vad våra kläder betyder för oss har på många vis förändrats.

För bara 30–40 år sedan var vi betydligt mer noggranna vid valet av en ny kappa eller rock.

En stor anledning var priset – vi hade helt enkelt inte råd att varje år köpa en ny utan den skulle hålla i flera år.

Därför var god kvalitet A och O. Samtidigt vårdades kläderna noga för att undvika onödigt slitage.

Karolina Skande driver den populära modebloggen Hotspot sedan fem år tillbaka. Dessutom jobbar hon som både modejournalist och stylist. Hennes tips är att alltid prova plaggen innan man köper något.

– Tänk på vad du ska använda det till och känn efter hur det sitter. Stramar det över ryggen, är ärmarna konstiga, är det svårt att knäppa knapparna?

Reklamera mera

Själv är hon noga med sina klädval och även om det inte alltid stämmer så är priset på det stora hela en indikation på vilken kvalitet kläderna har. Samtidigt tycker hon att många är dåliga på att reklamera kläder.

– Jag reklamerade nyligen en blus som jag köpte för tre månader sedan och som börjat släppa i nästan varenda söm. Har man använt och tvättat plagget på rätt sätt ska det inte hända.

– Om man inte kräver att kläderna ska hålla bättre kommer producenterna att fortsätta att snika in på kvaliteten. Sen vänjer man sig vid det och tycker att det är acceptabelt.

Vävning och känsla

Som konsument utan expertkunskaper kan det vara svårt att avgöra vad som är god kvalitet, tycker skräddaren Martina Bergström. I över tre decennier har hon sytt upp kläder och driver sedan många år tillbaka Svea Syateljé i Stockholm. Enligt henne finns några tumregler att ta till.

– Själv brukar jag alltid titta efter vad tyget är gjort av och hur det är vävt. Känslan är viktig. Naturmaterial är skönast men inte alltid så slitstarkt, säger hon och påpekar att ett par yllebyxor som har lite polyester i sig ofta håller längre. Och det hänger ihop med längden på fibrerna.

– Syntetiska material som polyester och akryl kan få hur långa fibrer som helst, men de noppar sig lättare, så man får göra en avvägning där.

Detsamma gäller bomull. Ju längre fibrer desto bättre kvalitet.

– Man kan känna på tyget, om det är tätt vävt och att det finns en fin glans, vilket man kan se i många lakanstyger. Ett fint bomullstyg skrynklar sig inte heller lika lätt och är också tåligare.

Lena Wreede/TT Spektra