Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde har dåliga tänder

/

Drygt var tionde svensk säger sig ha dåliga eller mycket dåliga tänder. En lika stor andel har inte gått till tandläkaren trots behov. Orsak: oftast kostnaden.

Annons

Förtidspensionärer, ensamstående föräldrar och långtidsarbetslösa är de grupper som oftast avstår från tandläkarbesök av privatekonomiska skäl. Det framkommer av den senaste så kallade Ulf-undersökningen från Statistiska centralbyrån (SCB).


Fler än var tionde har inte gått till tandläkaren det senaste året trots att de egentligen har behövt det. Ungefär hälften uppger att de inte har tyckt att de haft råd. Att man vill vänta och se om besvären avklingar spontant, tidsbrist och tandläkarskräck var andra, men mindre vanliga, orsaker till utebliven tandvård.


Cirka var sjunde, 14 procent, svarade att det var minst två år sedan de besökte tandläkare eller tandhygienist och även här märks de sociala skillnaderna i befolkningen. Bland långtidsarbetslösa, förtidspensionerade, utrikes födda och personer mellan 25 och 34 år var det mer än var femte, drygt 20 procent, som inte hade sökt tandvård de senaste två åren.


Elva procent av männen och tio procent av kvinnorna säger sig ha dålig eller mycket dålig tandhälsa, enligt resultat från Folkhälsoinstitutets nationella folkhälsoenkät.
”Skillnaderna mellan olika samhällsgrupper är stora”, skriver generaldirektör Sarah Wamala i ett pressmeddelande.


I fjol infördes ett nytt tandvårdssystem, vilket bland annat innebär ett allmänt tandvårdsbidrag och ett högkostnadsskydd. De eventuella resultaten av det syns först i kommande undersökningar.

Mer läsning

Annons