Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vara barn på tv

Häromveckan frågade en femåring mig om jag brukar titta på Bolibompa.
Ibland, men inte så ofta, svarade jag.

Annons

Faktiskt var det ett ärligt svar. Det händer ibland att jag, efter att pulsen stigit lite för högt av scener i ”Efterlyst”, ”Beck” och ”Det okända”, klämmer mig ner framför något lättsamt som är mer riktat till de yngre.

Jag klarar inte av tecknade serier där det skjuts och pangas, men jag blir nostalgisk av ”Doctor Snuggles” (SVT) där det finns överflöd på fantasi och där klockor och träd kan flyga. Att även ”Lilla Anna och Långa farbrorn” lever kvar i barnkanalen, gör mig glad även fast det inte är ett program jag följer slaviskt. Jag tycker att bra barnprogram ska visas ur barns perspektiv och bidra till en och annan klok och lärorik tanke. Något jag rekommenderar till de unga är därför ”Alba och Adam” i SVT. När bästishjärtan i kedjor runt halsen slutar passa ihop och när bästa kompisen hittar andra vänner, då är det inte lätt att vara åtta år. Det kan vara svårt att stå för att man är vän med den som är annorlunda och ännu svårare att välja sida när det går rykten om att ens eget namn står skrivet intill ett hjärta bredvid någon annans. ”Alba och Adam” är en söt jordnära kortserie vinklad från barnens ögon, och som handlar om hur det är att vara åtta år och fylld av frågor.

Unga förmågor med tävlingsinstinkt har nu även dem fått ta steget in bland realityserierna.

Ta ”Wild Kids” (TV4) som exempel. Här tävlar de med samma starka vilja som vuxna i ”Mästarnas mästare” (SVT), vilket jag tycker är på både gott och ont. Lek och tävling är enligt mig att föredra framför flimrande tecknade serier, men samtidigt tycker jag att barn ska få vara barn utan prestationskrav. Jag föreslår en sänkning av tävlingsribban i detta fall.

I ”Rachel Ray” (TV3) såg jag häromdagen en extremt lillgammal australiensk tjej som sa sig ha allt ett barn kunnat drömma om. Hon hade en egen klädkollektion, en egen tv-show, och blev ofta igenkänd på gatorna. Denna nioåring tyckte enligt henne själv om att jobba och funderade redan över sin karriär. Återigen säger jag, låt barn få vara barn.

”Oprah Winfrey” (TV3) presenterade i samma veva, talangfulla barn som la ner hela sin själ i det som gjorde dem framgångsrika.

Barn kan imponera på mig på många olika sätt men faktum är att de som berör mig allra mest, är de små som är just bara barn.

Annons