Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra skolor i botten på rankinglista

Lärarnas Riksförbund och tidningen Skolvärlden har rankat Sveriges bästa och sämsta skolkommuner.
Bäst av kommunerna i Gästrikland och Norduppland är Tierp – på en 200:e plats.
Ockelbo hamnar som åtta från slutet.

Åsele är Sveriges bästa skolkommun och Hylte är den sämsta, enligt en rankning som månadsmagasinet Skolvärlden gjort tillsammans med Lärarnas Riksförbund.

Statistik

Rankningen bygger på statistik från Skolverket och Statistiska Centralbyrån och man har tittat på sex kriterier. Det handlar bland annat om kostnad per elev, lärartäthet och andel behöriga till gymnasiet.

Inte likvärdiga

Resultatet av årets rankning är enligt Lärarnas Riksförbund en bekräftelse på att svenska skolor inte är likvärdiga. De stora skillnaderna mellan kommuner har ökat sedan Skolvärldens rankning i fjol.

Tierp och Gävle uppåt

Alla kommunerna i Gästrikland och Norduppland hamnar långt ner på listan. Både Tierp och Gävle klättrar ändå jämfört med i fjol, Tierp från 246:e till 200:e plats och Gävle från plats 254 till 225.

Både Sandviken och Ockelbo rasar rejält. Sandviken från plats 197 till 268 och Ockelbo rasar 102 placeringar till plats 281 – och åttonde sämst i landet

Tappar

Hofors sjunker från 233:e till 255:e plats. Även Älvkarleby tappar många placeringar, från plats 199 till 263.