Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra värsta julminnen

En del jular lämnar en besk eftersmak efter sig. Det kan vara så trivialt som att man inte fick det där paketet man verkligen, verkligen önskat sig – eller riktigt smärtsamt som när pappa övergav familjen på själva julafton.
Vilket är ditt värsta julminne?

Christina Schollin:

– Mitt både bästa och värsta julminne var när min dotter Pernilla föddes på julafton 1967. Vi åkte in och höll på att förlora livet både hon och jag. Det var en dramatisk förlossning med kejsarsnitt och det kunde ha gått väldigt, väldigt illa, men det gick väldigt, väldigt bra. Det var en fin julklapp.

 

Ulf Ekberg (Ace of Base):

– Mammas tröjval var inte alltid de bästa. Fast den största besvikelsen är att det inte snöar på julen längre. Eller den dag man insåg att det var pappa som var tomten.

 

Dregen och Pernilla Andersson:

– Kort och koncist var tsunamin den sämsta - och bästa - julen. Vi var på semester i Thailand när den inträffade. Det var den bästa julen för att vi ju faktiskt sitter här nu. Då hade vi inte varit ihop så länge, men man märker ju om det kommer att hålla när man utsätts för sådana påfrestande saker. Det kan lika gärna bli tack och hej. Det bästa var att man blev lite tajt.

 

Hans Alfredson:

– Jag har inget riktigt värsta julminne. Jag har haft trevliga jular ända sedan jag var liten.

 

Anna Ternheim:

– Oj, det vill jag inte berätta. Julen kan vara fantastisk och fruktansvärd, mycket ställs på sin spets på alla möjliga plan. Nej, du det vill jag faktiskt inte berätta. Det är ett mörkt, dystert minne.

 

Kevin Borg:

– Vi har ingen riktig gran hemma utan en av plast. Vi fick sätta ihop den barr efter barr och det tog jättelång tid. Och jag var så stolt över julgranen, jag var typ elva, jag minns det som i går. Den var så stor och jag byggde hela. När jag skulle visa alla vad jag hade gjort, med ljusdekorationer och julgranskulor då föll granen över mig. Alla skrattade och det var bara ahh... En annan jul försökte jag laga kalkon till middagen, men den blev helt svart. Jag smakade faktiskt på den, men den var inte god alls – den såg ut som lakrits.

 

 

Kjerstin Dellert:

– Sådant har nästan alltid med barndomen att göra. Det var när min pappa svek oss och reste bort och mamma och jag satt ensamma och mamma bara grät. Då hjälper inte paketen. Det var på 1930-talet så det borde ju vara glömt och borta. Men en liten tagg i ett barns själ finns kvar hela livet och färgar väldigt mycket.

– Nu tycker jag att julen har blivit så feldimensionerad eller felfokuserad. Med tanke på hur världen ser ut och så många människor är hungriga och far så fruktansvärt illa som de gör så tycker jag inte julen är så mycket att glädjas åt. Jag skulle gärna dela med mig av det lilla jag har och det försöker jag också göra.

 

Anna Bergendahl:

– Jag tror inte jag har något dåligt julminne. Vi är alltid samlade hela familjen på vårt sommarställe och hugger vår egen gran och allt är så gemytligt. Fast när jag var yngre blev jag ofta väldigt besviken på julklapparna för man hade så höga förväntningar och så blev det inte alltid som man ville.

 

Markoolio:

– Det kan inte vara när jag bröt foten i Sollefteå, för det tyckte jag var rätt kul. Då fick Tobbe ta min plats i "Let's dance" och det var bra. Mitt värsta annars kan vara en julafton när jag önskat mig ett tv-spel och inte fick det. Jag var nästan helt säker på att ett paket var det där tv-spelet. Då var jag väldigt ledsen, men jag sade ingenting för mamma kanske inte hade pengar att köpa det.

 

Per Gessle:

– Det värsta... Jag har inga dåliga minnen, jag tycker jular över huvud taget är trevliga, speciellt om man har barn. Julen är barnens högtid. Jag har inte varit med om någon katastrofjul än, så jag hoppas jag slipper det. Till och med julrimmen brukar funka efter några glas glögg.

 

Johan Palm:

– Jag har inget värsta julminne. Men det är alltid jobbigt när folk ger en jättedyra presenter som man verkligen inte vill ha och man bara "jaha, tack så mycket...".

 

Timbuktu:

– Det var för ungefär 14 år sedan när jag fick reda på att min styvfarsa hade cancer och var döende. Det lade sordin på stämningen inför julen. I och med att han fick sin diagnos bara någon vecka innan visste vi inte vad vi skulle tro och vad som skulle hända. Folk var väldigt, väldigt rädda så det tog liksom stopp lite för alla i familjen.

 

 

Arne Weise:

– Jag tappade ljudet i tv en gång, då trodde jag det var i gång igen och då gjorde jag så här (mimar)... Det var fortfarande fel på ljudet. Det var mycket pinsamt.

 

Titiyo:

– Det händer ibland att man spelar spel på julen och då är det vissa i familjen som är så jävla tävlingslystna, så de blir sura på varandra när vi spelar Pictionary. Jag är ingen tävlingsmänniska, så jag bryr mig inte. Men min bror och min mamma kan hålla på och tjattra och bli sura på varandra. Det är det sämsta julminne jag kan komma på, det är fruktansvärt irriterande.

 

Lasse Kronér:

– Jag kommer ihåg en jul när min pappa varit ute och "köpt tidningen". Han får in tomteskägget av polyester i halsen och kan naturligtvis inte andas. Hostande börjar han springa mot vår balkong samtidigt som han för in handen under masken och försöker få ut skägget. Samtidigt jagar min farmor honom med en bok i handen och skriker "Du förstör julen för barnen!". Detta måste vara 35 år sedan, men jag kan fortfarande se den bilden framför mig. Det är nog den värsta – och bästa – julen.