Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varannan läkare går snart i pension – Ockelbo riskerar att stå helt utan doktorer

 
Läkarkrisen på hälsocentralerna
Visa alla artiklar

Nästan hälften av allmänläkarna på länets hälsocentraler är 60 år eller äldre.
Ockelbo är en av de orter som snart riskerar att stå helt utan doktorer – de två läkare som jobbar där går i pension om två år.

Annons

När Lisa Lauri och Bengt Forssman på Ockelbo hälsocentral utbildade sig var det självklart att de ville bli allmänläkare och jobba på landsbygden. Där får de möta patienterna i princip från att de föds till att de dör och hjälpa till med alla slags hälsoproblem.

– Hit kommer alla oavsett om de brutit benet eller har bröstsmärtor. I stan skulle de ha åkt direkt till sjukhuset. Det gör att det är ett väldigt omfattande och omväxlande jobb, säger Bengt Forssman.

– Det är tufft men också roligt, konstaterar Lisa Lauri.

Men alldeles för få läkare i dag tycks dela deras entusiasm. Det är inte tillräckligt många nya läkare som väljer att specialisera sig inom allmänmedicin och ännu färre vill jobba utanför de stora städerna.

Läs mer: Chefsläkaren om läkarkrisen - "Det är en nedtystad katastrof"

Samtidigt blir de läkare som finns på hälsocentralerna allt äldre.

En undersökning som läkarförbundet gjorde nyligen visade att medelåldern bland allmänläkarna är väldigt hög.

I Region Gävleborg är nästan hälften – 49 procent – av de fast anställda allmänläkarna på hälsocentralerna 60 år eller äldre. Det innebär att en stor del av läkarkåren kommer att sluta de kommande åren.

– Det är hemskt, utbrister Lisa Lauri när hon hör siffrorna.

– Vi är oroliga för vad som ska hända när vi slutar här.

Läs mer: Arbetarbladet granskar läkarkrisen - hela Hofors har bara en enda läkare

Hälsocentralen i Ockelbo har nästan 5 600 patienter och för att klara av att ta hand om alla borde man vara fyra läkare.

Men i dag är Lisa Lauri och Bengt Forssman – som båda är 63 år – de enda fast anställda läkarna. Därutöver tar man in inhyrda läkare och två pensionerade doktorer i 70-årsåldern.

Några unga läkare som kan ta över finns inte.

– Vi har inga ST-läkare. Vi har inte lyckats få hit någon, säger Bengt Forssman.

Och nu är det försent.

För att kunna ta emot blivande allmänläkare måste man erbjuda handledning av erfarna doktorer under de fem år som det tar att bli specialistläkare och så länge kommer inte Bengt och Lisa att jobba kvar.

Varför är det så få unga som vill bli allmänläkare?

– Att vara allmänläkare har låg status. De som undervisar på läkarutbildningarna ser ofta ned på primärvården, de är organspecialister som tycker att deras jobb är det viktiga och det för de över till studenterna, säger Bengt Forssman.

– En del av de som kommer hit under sin AT tycker också att jobbet är för tufft. Att det är så oerhört mycket som man ska klara av, att det är för omfattande, säger Lisa Lauri.

Läs mer: "Allmänläkarbristen måste lösas"

Jämfört med andra länder har också Sverige totalt sett förhållandevis få allmänläkare och många sjukhusläkare. En utveckling som de menar måste vändas.

Eftersom det inte fungerar som det är i dag tycker de att det behövs hårdare styrning. Att staten tar över sjukvården och styr så att fler läkare utbildas till allmänläkare och att färre blir sjukhusläkare.

– Det är enda sättet att få ordning på det, menar Bengt Forssman.

– Och så måste man få bort hyrläkarna. Det kan man ju faktiskt bestämma att göra om staten tar över ansvaret, konstaterar Lisa Lauri.

LÄS OCKSÅ: Chefen försöker locka läkare via facebook – drömmen vore att få hit ett helt gäng

Läs Arbetarbladets granskning om läkarkrisen:

9 435 invånare – och en enda läkare

Chefsläkaren: "Det är en nedtystad katastrof"

Chefen försöker locka läkare via facebook – drömmen vore att få hit ett helt gäng

Asylsökande kan lösa läkarbrist – språkpraktik har gett Hamrånge nya doktorer