Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårda varje skattekrona

Annons

Det är svårt att tänka sig någon del av den gemensamma välfärden som är mer central än sjukvården. Det finns mycket som kan drabba oss om vi har otur – alltifrån svininfluensa till höftledsproblem, eller allvarliga olyckor. Den hjälp vi behöver när vi har det som allra svårast måste fungera. En bra sjukvård är bokstavligen livsviktig.
Vänsterpartiet anser att det är självklart att medborgarnas pengar ska användas på bästa sätt. Vi vill vårda varje skattekrona. Därför är det stötande när skattepengar försvinner ned i privata investerares fickor istället för att användas till verksamhet. Förra året försvann fyra miljarder kronor ur vården. De pengarna blev privata vinster istället. Men privata vinster är offentliga förluster. För de pengarna hade man istället kunnat anställa 10.000 undersköterskor.
Villkoren för privata investerare i vården är extremt fördelaktiga. Genom den lagändring som gjordes förra året är regioner och landsting i princip tvingade att låta vårdföretagen öppna vårdcentraler var de vill. Avkastningen på verksamheten är hög. Enligt SCB ligger den på cirka 19 procent, vilket ska jämföras med näringslivssnittet på tio procent.
Sjukvården har därför blivit högintressant för riskkapitalinvesteringar. De företag som nu köper in sin på den svenska vårdmarknaden gör det inte som långsiktiga åtaganden utan för att öka lönsamheten snabbt och därefter sälja vidare till högre priser. Vi har sett den utvecklingen inom skolan, och vi vet redan hur destruktiv den kan vara.
Man kan tycka att detta är en fråga om sunt förnuft. Nog vore det väl självklart att skattefinansierad vård inte ska vara vinstdrivande? Lägger vi in våra gemensamma pengar i potten ska de användas till verksamhet, och ingenting annat.
Men just nu är det en vattendelare mellan höger och vänster i politiken. Vänsterpartiet är den starkaste rösten för en stark offentlig vård. Vi är de skarpaste kritikerna mot att pengar försvinner till privata vinster. Vi vill inte bara prata om problemen, vi vill göra något åt dem.
Vi säger inte så för att plocka billiga partipolitiska poänger på det, utan för att det är sant. Vi skulle gärna önska att fler anslöt sig till den förnuftiga linjen, men den sittande regeringen verkar vara alltför förblindad av sina egna ideologiskt drivna idéer om privat och offentligt för att det ska vara något att hoppas på.
Vår kampanj ”Världens bästa sjukvård” handlar om detta. Vi vill väcka uppmärksamhet runt problemen som orsakas av de privata vinsterna i världen. Vi vill också starta en diskussion om hur den svenska vården kan utvecklas och förbättras. För att vi tror att det är många fler än vi som vill att skattepengar ska användas till vårt gemensamma bästa. Oavsett politisk hemvist i övrigt.

Rossana Dinamarca (V), Vice partiledare

Mer läsning

Annons