Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varde ljus...

Så blev det till sist lite juleljus även i Övertorneå, det lilla samhället i Norrbotten som i två års tid varit utan gatubelysning på grund av en tvist mellan kommunen och belysningsleverantören Ekofors kraft.

Sedan 2006 har det varit minst sagt låsta positioner mellan kommunerna Haparanda och Övertorneå och företaget Ekfors kraft. Men det hela tog sin början redan 2002, när Ekfors kraft fördubblade priset på gatu- och vägbelysning. Det blev en tvist, kommunen vägrade betala och därför släkte företaget lyset 2006. Ett helt samhälle mörklades och medborgarna hamnade i kläm mellan två trätande parterna.

Ägaren till Ekfors kraft, Mikael Styrman, är onekligen man för sitt företag. Han har konsekvent vägrat slå på strömbrytaren och Övertorneå har förblivit mörklagt. Tills nu. För till sist har parterna nu kommit fram till en lösning som innebär att Övertorneå betala Styrman 6,2 miljoner kronor. Och i ett senare skede blir kommunen själv ansvarig för belysningen. Vilket ju framstår som rätt sunt. I ljuset av två års totalt mörker.

Historien är inget annat än mycket märklig. Men i Sverige kan en ensam man göra så här. För vi har inte haft en lagstiftning som gjort det möjligt att ingripa mot ett företag som missbrukar sin ställning på det sätt som Ekfors kraft gjort. Även om det Ekfors kraft ägnat sig åt inte alls är missbruk. Enligt Marknadsdomstolen.

Förra året fick nämligen Marknadsdomstolen ge sin syn på tvisten. Och vad man kom fram till var att Ekfors kraft alls icke agerat klandervärt. Detta trots att Ekfors kraft har nätkoncession i området, vilket innebär att företaget är den enda leverantören av just gatu- och vägbelysning i området och därmed också har en monopolställning.

Men Marknadsdomstolen gav Ekfors kraft rätt och konstaterade bland annat att kommunerna Haparanda och Övertorneå hade stark köparmakt och att man dessutom hade kunnat bygga egna anläggningar för att konkurrera ut Ekfors kraft. Knappast maktlösa motparter. Enligt Marknadsdomstolen.

På det hela taget var nog faktiskt den där domen något av det mest underhållande i juridisk väg på mycket länge. För i domslutet knorrades det både om att kommunerna nog minsann inte hade gjort sitt bästa för att få en snabb lösning på konflikten och att de inte heller hade agerat på det sätt som kan förväntas i en sådan här situation. Och så kan man ju naturligtvis tycka. Om man heter Marknadsdomstolen. Men är det verkligen rimligt? Är det rimligt att en ensam företagare kan mörklägga ett helt samhälle, strypa all gatu- och vägbelysning i två år och klassas som den som gjort rätt. I stället för den felande länken? Är det rimligt att ingen kan ingripa om så sker? Knappast.

Nu är tvisten dock slutligen över. Utpressningen som Styrman i två års tid ägnat sig åt gentemot Övertorneå och Haparanda gav till sist utdelning.

Så kan det gå. När en privat näringsidkare med monopolställning sätter sig på tvären.